[11月24號]美國大選新聞總匯

418 回覆
239 Like 4 Dislike
都話撚咗左膠同三毛係企喺同一陣線上一齊合力放fake news反侵
點只左膠女權
係睇香港班泛民
完全唔當勇武同獨撚係人
exact7ly
好多係真三毛扮左膠
就好似支持左翼條撚屌咁
出撚晒名
不如咁講. 為弱勢社群平權其實係long run嚟講係對社會好有需要.
只係而家太多係披住所謂嘅平權的皮去迫人埋牆. 變成另一種逆向迫害
記得一單美國新聞 一對Gay couple去買結婚蛋糕好似. 而因為店主係信教所以唔幫佢地整蛋糕. 但建議佢地去另一間蛋糕店到買. 呢件事最後告上法庭
呢單嘢同啲教友傾過又同啲基FD傾過. 其實好多人都覺得唔係歧視. 而係尊重嘅問題. 一個人遵從自己教義而唔去做呢個決定 其實情況就好似唔會迫伊斯蘭人食豬肉一樣. 但而家西方左傾嘅思潮下下都好易往平權大愛歧視呢類嘅方向上綱上線. 根本係變種文革嚟 好撚恐佈.
辛苦哂 巴打 支持你每日一貼
凡事一變成原教旨主義,只講protocol而唔因應現實作某程度既compromise同adjustment就自然會脫離現實,最後咪膠/極端化

宗教如是,政治作為信仰既一種如是
我始終覺得政府作為中間協調者 到底點樣擔當好協調者嘅身份好重要
可惜嘅係往往會見到個成件事會逐漸變成官商勾結混合物 始終人好難擺脫人性入面嘅貪婪
如果你有睇過廿一世紀資本論 入面用過多個國家嘅經濟數據嚟做比對 都知道其實過百年歷史 貧富懸殊真正改善嘅兩個時刻 根本唔關經濟政策事 而係兩次世界大戰. 啲嘢爛哂. 所有嘢重新推倒重來
近呢五年我成日有一種向二戰前夕嘅感覺 搵返邱吉爾本二戰回憶錄出嚟睇 嗰種既視感越嚟越深
哇屌實在屌得太撚應棍.
寫得咁撚主觀就死去commentary啦.
辛苦哂每日嘅更新
改名支持五毛啦
我問過個牧師點睇同志婚姻問題.
佢咁答我. 佢話同志婚姻係一個社會性嘅問題. 而社會有好多唔同嘅聲音. 基督教徒唔同意. 係part of社會嘅意見. 可以去表達意見. 但唔代表可以hijack成個社會嘅意向.
左膠 或者原教旨主義者恐佈在 佢地向好多嘅議題上面係唔會compromise之餘 要hijack哂成個社會
TVB都敲鑼敲鼓話敗登已贏
一早架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞