(開箱)Bose QuietComfort Earbuds,光復硬件台,從開箱開始。

532 回覆
318 Like 14 Dislike
之前有巴打都討論過,連登硬件台同其他討論相比,好似無乜深入少少嘅技術討論,多數都係一句講哂,買邊款好,邊件唔好。大家作為用家,有時想買件產品,一係就跟大隊買熱門產品,一係就要爬文爬好耐先揀到啱自己嘅款式。所以連登係絕對需要更多開箱文,覺得買得啱,可以share下件產品有乜好。覺得中咗伏,更加要出post,大大屌落個廠商到,避免其他巴絲中伏 。

不過,世上係無最好嘅產品,只有最啱自己嘅產品,所以更加需要豐富嘅討論。

直入正題,今次嘅主角係近日推出嘅真無線藍牙耳機:

Bose QuietComfort Earbuds

Bose 嘅True wireless headphones不嬲都出名在於強勁嘅ANC 技術(Active noise cancellation),可以令你喺嘈雜嘅香港還你一個寧靜嘅聽歌環境,就算唔播歌,都可以有效隔音,睇下書,碌下電話都開心啲。

但Bose以前首代ANC嘅耳機,除左隔音以外,音質真係令人慘不忍睹,聲底焗,分析力差,聲場窄。不過今次,Bose QC Earbuds嘅真係有好大嘅進步,令我喺B&O E8, Master & Dynamic MW07 Plus 等相近價錢嘅耳機揀左佢。當然,佢係有缺點,QC Earbuds真係相對地好大件,唔止個耳機大件,個盒都好大舊,Design上亦無咁靚仔,下面會繼續講。

- 今代個耳機盒用左簡約嘅設計,霧面磨沙膠外殼,再加個大大嘅BOSE logo。

- 開盒後係耳機本體,同樣係霧面外殼,耳機盒中間得一粒制,長按可以bluetooth pairing.

- 耳機底係叉電位,中間有大大粒磁石,耳機放左入盒就會痴得幾實,唔易走位。

- 每隻耳機背面都有兩排收音咪,用黎提供強勁嘅Active notice cancellation.

- 耳機內側設有sensor,除耳機就會自動停播,戴返就會自動繼續。

- 同一個一蚊銀比較,個體積喺同價位既耳機入面真係唔細。不過都仲細過Sony WF-1000XM3。

ANC (Active Noise Cancellation)

你開箱嘅時候,係唔會搵到說明書教你點用隻耳機,反而會叫你去Download Bose Music,而個app都有成90MB,所以啱啱買完喺街度用都唔太方便

- Pair完可以改名,會獨立顯示電量。每次開耳機盒,連接嘅速度都幾快,而且佢會有聲效提示你個電量,算係幾實用。

ANC有11級可以調校 (0-10)
左面耳機double tap就可以切換ANC level, default係0, 5, 10咁樣轉。
- 0級係會利用收音咪,直接播放環境聲音, 方便對話。
- 5級比較接近平時無開ANC既普通耳塞。
- 10級就係Maximum,ANC效果非常之好,用左陣再換耳機,會即時覺得呢個世界好嘈。但初嘗ANC嘅朋友可能會有少少頭暈嘅感覺。

但可惜嘅係,你唔可以直接關左個ANC Function, 希望下一代可以加返個option.

(續
音質比較
買果陣我即場試埋B&O E8 3.0, Master & Dynamic MW07 PLUS。
(以下係個人聽感,各人喜好取向各不同)

而主要測試嘅歌曲係椎名林檎- 野性の同盟,CD:『逆輸入 ~航空局~』24bit, 96kHz.
呢首歌對耳塞嘅要求都幾高,椎名林檎把聲比較尖,如果喺高音handle唔好,就會出現刺耳,爆音嘅情況。同時chorus部份亦對耳機分析力有唔少嘅要求。

https://open.spotify.com/track/7beCV7ZQ2N7XsOyRQluHJK?si=D0eUvwV6Sk2Puj1kKWCodQ
(ref.)

E8 3.0
- 真係好輕,主打純淨嘅音質,冷聲。但分析力唔夠,Chorus部份樂器分離度唔夠,有少少焗嘅感覺。同時亦比較少bass。

MW07 plus:
- 好靚仔,金屬耳機盒真係無得比,戴落亦舒服。Bass 明顯比E8多,分析力多啲啲,聽呢首rock幾好,但一去到椎名林檎嘅高音就有啲刺耳。

QC Earbuds:
一開盒見到好大舊,有啲卻步。但聽落個分析力,音場都好好。可能因為佢個耳膠無其他兩款屌得咁入,所以個空間感好好多,但一用唔啱size嘅耳膠,個效果就差好遠。
另外受制於電話bluetooth嘅推力,音量要開到六,七成先可以試到佢個音場,

成首歌入面椎名嘅高音都handle得幾好,無爆過音,到chorus部份感覺好澎湃,各種樂器分離感做得好好,絕對無諗過可以同舊代Bose成pat屎嘅音質差咁遠。

另一方面佢個鯊魚旗設計到大大舊,可以緊貼耳窩,所以長時間戴都無不適。但如果你訓喺床聽,就唔可側訓。

TLDR:
Bose QC Earbuds 音質上估唔到做得咁好,配戴感亦好好,Noise Cancellation更係無得比。但缺點真係太大舊,個電池盒亦都好大舊,個Design亦無其他brand做得咁吸引。期待下代嘅進步。
產品包裝隨附物品:

- 2 個 Bose 消噪耳塞(裝上2號耳套)
- 充電盒
- 1號及3號耳套
- USB-C(A 轉 C)充電線(30.5 厘米)
- 快速安裝指南
- 安全說明書

技術數據:
- 藍牙版本:藍牙 5.1
- 藍牙代碼:SBC, AAC
- 使用時間:電池使用時間:長達 6 小時
-充電時長:耳塞電池充電時間:2 小時 | 充電盒
-電池充電時間:3 小時
- Dimension & Weight 體積及重量
: 高 3.9 厘米 x 闊 2.6 厘米 x 深 2.7 厘米(各 8.5 克)
歡迎各位巴打絲打討論
幫推 開箱文都係台仔多啲分享 香港都係得EPC叫多啲

希望喺連登重新帶起返開箱文化
難啲 啲集中PO會有簡短既開箱 但係好少見開PO一大篇咁講
如果同埋sennheiser momentum比,4對邊對好d?
想問下音質 會唔會好AirPod pro好多
最近想買藍牙耳機 唔該巴打
無點睇
但咁有心機 推post 支持
AirPod pro佢始終係主打Apple system嘅流暢體驗,同埋佢自家嘅Noise Cancellation,不過佢好似近期嘅update搞到個ANC仲差過一開始。音質就應該唔少主流True wireless earphone都好過佢。

不過耳聽為實,去旺角或者各大門市試下啦
(最好拎埋酒精同埋紙巾消毒)
正評留下
其實難係難在唔知點分打手文同開箱文
BTW支持你
我都買咗,我覺得無論聲音同ANC都比AirPods pro 好D,但唔好太高期望,耳機+盒大已預咗,我通常帶袋出街冇問題,當然如果係蘋果用家連接方便就差好遠。只可以同時連一樣,要先disconnect之前連接,整體滿意,淨係強咗嘅ANC都值得!
我覺得MTW2靚仔好多,同埋細好多,但音質平平無奇,今次無仔細比較到。

耳聽為實,落街試下啦
支持
Btw有冇試下開爆anc用到幾個鐘?
呢方面我都明,不過好在連登風氣比較直接,如果你做打手吹大左,一定會有人出黎屌柒你

同埋另一方面,就係愈多嘅(真)開箱文,就愈有得比較同埋討論,可以保障消費者,邊個吹水一眼就睇得出。

我好少一次聽多過幾個鐘
呢d 大約幾錢
冇戴上耳嘅圖 咁重要嘅嘢都冇 負評先
想問下通話質素點?之前用iPhone 同airpod pro講電話完全唔得,而家轉左android想出另一隻無線耳機係可以係街講到電話。
2k-2.5k左右
所以要揀個啱嘅先好買
搵唔到個靚女幫我試戴,唯有用住網上嘅圖先

呢排bose qc 35ii 跌到好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞