[TCG] PTCGO/寶可夢集換式卡牌遊戲 (10)

1001 回覆
15 Like 36 Dislike
中文實卡一問

今日爆左一箱十盒初階100
得兩副有3張閃
一副全能量閃

得咁少野? 又冇全圖
係咪盒野比人掉左包?
個配率岩呀 一箱保低一盒全閃
即係佢個保底係一盒全EN閃?
一盒道具 怪 人物全部都閃
deck 100 冇全圖保底
你意思係60張都閃?
咁真係冇左喎
係60張都閃
你係邊度買?盒野
大型百貨公司黎
咁應該冇人管
D客又甩卡包又盛
俾d客換走包補底唔出奇
無玩十幾年想玩返, 想問香港多人玩中文定美版
邊度可以揾人一齊玩實體deck
以前中學唔食返成日抽卡, 抽埋抽埋有成個櫃筒
中左張騎拉帝納 111/100
是唔是值錢野
好撚值錢CHing你抽咗幾多?
抽左一盒
加埋三張騎拉帝納
想入坑了
歡迎入坑,我都係新手
但建議張111順便一齊入卡𥖁
如果同女朋友學玩
買兩盒starter deck 100 好唔好?
想問下美版ss8同ss7分別係咩,點解分別賣800一盒同1200一盒
學玩PTCGO咪得
好易玩,
唔洗學

但120蚊2盒有得即刻玩下
但你預大部份都係廢野

每盒必中 又實用既 好似得博士的研究 高級球超級球

利申:無玩過
真心,買路卡+達克starter,各款2盒,砌到出流嚟又真係感受到vstar樂趣
我都係今年頭先入坑
我覺得一開始可以睇下自己有咩pokemon鍾意+現時meta去砌牌

我平時會睇
https://pokecardlab.com/
https://www.facebook.com/PtcgWeeklyNews
參考下有咩主流嘅牌同埋點砌
同埋會睇一啲日本/台灣youtube channel
睇下啲人點玩, 有咩野要做+點玩會smooth啲
呢嗰係中文版?想玩美版
不過thx ching
pokemon卡而加準備賽要用D或之後嘅卡
喺卡牌嘅左下方可以睇到張卡屬於邊個英文字組別:

暫時而加出到F組
砌卡時要留意返自己嘅卡係唔係DEF呢3個組別

PTCG嘅pokemon卡依加有5款
vmax
vstar
v
小怪
光輝pokemon

v規則嘅pokemon係屬於大牌
有v(基礎) 及2款唔同嘅進化(vmax, vstar)
v規則嘅怪基本上大力啲 多血啲
vstar卡仲會有一招vstar power 但係每一場game 每人只可以用一次
但係同時, v規則嘅怪被打死的話
對方可以拎多一張獎勵卡 (v, vstar拎2張, vmax仲會比人拎3張)

小怪牌就係最basic嘅pokemon怪
但係現時嘅小怪都唔係100%廢
日本上次大賽公開組冠軍嘅係小人牌贏得
現時小人牌好多時都係靠佢地獨有嘅特性去run
去做一個combo去打死對方
例如上面講嘅公開組冠軍就係用柱神

(無記錯某啲柱神有放其他版本, 有唔同嘅招式)
而加新一彈都有一套小人牌幾勁
就係水屬性隨興游水牌

光輝pokemon
其實就係色違pokemon
由上2彈S9開始新出嘅一款pokemon
每一副牌只可以放一張
基本上好多牌都會放一張入去 除非好似上面柱神咁
需要用晒5個備戰區去run佢個特性
喺光輝pokemon入面
比較常見嘅應該係呢3張
尤其係忍蛙唔係水屬牌都會落佢去幫自己抽濾

最後 頭先擺漏左個網站
https://ptcgtw.shop/
呢個係一個台灣人整嘅
有齊中文版嘅卡牌
可以用黎砌deck, 同網上嘅人對戰
想問下邊度有提供送 鑒定服務
搵信得過嘅朋友/卡鋪搞
新手請教
1. 同一回合可唔可以出一張支援者+一張競技場?
2. 用哂手牌係咪都只可以等下個回合摸一張?
1. can
2. yes, 但有好多補牌手段, 求其搵deck list都會見到人地用咩補牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞