有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
打電話入去
我老母第一個唔知

諗諗下,可能因為佢地細個屋企根本冇房,做野地方又係工廠之類,冇乜幾何有門佢地敲
講開發現真係好多人唔知第一次上人屋企要買啲野
見家長親戚呢啲唔使講啦
朋友同事什至老細invite你第一次去屋企
去得打搞人地,買枝酒買啲餅咩都好啦

真係見過有人去同事housewarming兩梳蕉上去
都唔知咩人黎
same屋企人無教過
我地屋企既車係坐開果個位就果個位

不過有親戚車屋企人同我時
見到屋企人會坐前面,所以都知
我屋企都係唔駛等齊人就食飯 細個因為要早訓 老豆又遲收工 所以通常唔等老豆就食飯
而家大個就係 煮好咗就擺枱面 想開始食就食 通常老母肚餓會食先 我自己通常夾哂餸就坐電腦前食

不過出街食或者去長輩屋企都係等齊人先食 所以都未試過出事
見識過有人:

唔識叫餸, 場合與菜色選擇不符
等上菜嗰陣敲碗
一上條魚就第一時間夾個面豬仲要好大聲話其他人唔識食, 識食一定食面豬
單手食飯

成班人以後冇再叫過佢一齊食飯
仲有:

一坐低就用手攞前菜花生埋入口, 食咗兩粒成攞咗自己食
飛象過河
撩餸食
淨係識幫自己添茶

幾肉酸下
見識過有人:

等上菜嗰陣敲碗
一上條魚就第一時間夾個面豬仲要好大聲話其他人唔識食, 識食一定食面豬
單手食飯

仲有:

一坐低就用手攞前菜花生入口, 食咗兩粒成攞咗自己食
飛象過河
撩餸食
淨係識幫自己添茶

幾肉酸下
見識過有人:

等上菜嗰陣敲碗
單手食飯

仲有:

一坐低就用手攞前菜花生入口, 食咗兩粒成碟攞咗自己食
飛象過河
撩餸食
淨係識幫自己添茶

幾肉酸下
咁應該點做先係最好?
有個新黎同事去飲食
第一個就點灌湯餃
可能佢諗住分單, 自己食一隻當 lunch
咪就係掩住個口之後消毒隻手
要一齊食呀
降噪耳機有用 但都cover唔到打字聲 好撚癲
我當時就係同你一樣
ys,所以都要睇場合,同埋對方同自己嘅關係。
社交禮儀真係好麻煩嘅事。
有時都幾嚮往原始社會,捉到條女就砌……冇咁多繁文縟節。
飲汽水個陣既eur氣
過黃波燈對師機揚手
司機 打錯字
樓主個topic上報
記者又抄討論區當新聞

https://topick.hket.com/article/2786606/
入廟要左進右出
痴線, 係學校咁做死硬
邊有咁多時間去洗手
有家教嘅人唔會覺得辛苦
人地斟嘢飲比你時,手指要輕點檯面,直到佢斟完為止。(以前d老人家教)
d狗拉你上警車時都會咁做,你留意下😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞