有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
佢屋企係教放碗飯係度食....
都唔知跟邊個好
雖然我知咁係代表唔該但覺得呢個行為望落真係好無禮貌
我自己會講唔該唔會叩枱
希望有會係公共場合剪指甲嘅人會知道佢咁樣係好無禮貌好唔衛生嘅事
咁其實習俗既野好多都係咁啦

搭車你夠可以話一定坐前面係On9架
我都覺
督張台個感覺好似比指令人咁
成個觀感唔覺有禮貌 但傳統黎冇計
理解人咁做 但自己會講返唔該
姐係要
Lm
其實見有好多答案都係啲基本禮貌 有時可能唔係因為屋企冇教 而係份人太唔識睇人眼色
屌 一撚樣
以為自己comment
我認知中係歐洲大陸同南美某啲地方,或者Quebec
男男通常唔洗
唔關熟唔熟事,只係打招呼
南美有時講goodbye都會

陌生人嘅話,有人介紹時會普遍啲,完全陌生少啲
都唔關你係asian事,挨到埋嚟都要咀,不過唔記得邊一邊先同幾多次就尷尬啲
"生"係尊稱 人地問你點稱呼 你答你係X生同你叫自己做朕無分別
得垃圾韓狗先唔揸

唔揸碗食
係日本叫犬食
即係狗先會咁食
唔可以鬧黑警
屌我老豆到依家仲會唔敲門入我間房
有一次我換緊衫佢開我門 嚇到我大叫
之後屌柒佢唔敲門
有隻長頸鹿
之後依家好啲 會敲門
但係屌佢老母 佢又唔撚會等我話ok先入嚟
屌佢話 你唔係等我應咗先入嚟 咁你敲門嚟做咩
屌佢老味夠膽死話佢有敲 不過我聽唔到
你唔大力啲敲俾我聽 你敲嚟做乜9?
握手要俾少少力握 唔可以軟lai lai
我係好鍾意坐車頭嘅人

好耐之前跟同事車返歸,我坐車頭,佢讚我好家教,先知係咁一回事
要露出胸部
你個女同學都好撚無禮貌
點解嘅
同長輩飲酒亨杯或者長輩斟酒俾你要一隻手攞住杯一隻手托住杯底
我意思係食法同菜式 器皿都有關係
例如中菜會有用筷子爬飯呢個動作
所以中菜食飯個碗會設計到for你拎起
而韓國菜食飯應該唔會有要拎起碗爬飯呢個動作
咁佢個碗嘅design就唔for你拎起, 你好自然唔會跟住食中菜咁拎起
又正如食丼飯一樣, 你會好自然用羹不起嚟食
所以唔係無分邊個啱邊個錯
btw 高麗文化都係抄中原文化改少少扮自己野, 算啦 理鳩佢地吖
公廁柯尿唔可以幫住人地條jj
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞