有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
兩個都係處係咪唔使俾?
遲早會分,你唔會頂得順
Ex食嘢japjap聲,屌佢老母食飯食撚到食豬餿咁
話咗佢十萬次一樣唔會改
可惜好多禮儀今時今日做嚟其實根本唔關對方感受事

只係煩瑣嘅形式
人地係fd鐘意點相處咪點相處
又關你事?
咀幾多次睇樣架
呢d全部都係慢慢學
學一世都唔會學完
特別係身邊既人唔一定會提你
碌左個人頭出黎
問咗先比
除非係比公司電話
所以後尾同佢斷絕來往
佢係嗰種「同你friend先對你mean」既性格,但我個人好淋成日變咗單方面俾人鬧
我都聽過 不過呢個規舉唔係對人
係驚佢跟埋你返屋企
係個口食緊野或者講緊野咪用手囉
人地前輩斟比我 第一次就一定口講加手指示意 之後唔通成餐不停唔該咩 開始食野/講野都用手指得啦 同埋唔係大力敲張枱 輕輕掂下張枱同點頭示意基本都夠

不過都係睇對方係咪勁傳統啦 係就做足啲 雖然而家少左人咁在意 同埋你識做都斟返比前輩啦 平輩就多數手指比禮
爬飯要攞起個飯碗來仙爬,就咁擺係台好無禮貌!
唔可以講屎忽
要講pat pat 👾👾
個中文老師講咁樣好不雅同影響到其他人
雖然屋企窮
但好彩呢d禮儀呀媽由細到大都教得好足
mean 同閪面屌柒人係兩回事好無 ...
打黑痴 應該閉氣用隻手連爆個鼻令佢唔會噴出黎同有聲

做左廿年人先知應該要咁做
以前仲諗點解d女仔打黑痴可以無聲???
日本人覺得手寫CV同辭職信先正常 你覺得呢?

香港都一直約定反政府就係搞屎棍
讀大學點都好過職向
大家又唔跟?
講起揸碗其實如果用中華文化
以前皇帝、官、地主等等,食飯係唔揸碗
而奴隸、勞工之類食飯要企係度食所以要揸碗
到而家現代通常窮人會揸碗食,有錢人會放低個碗食
反而我屋企教咁樣係冇禮貌
所以每次有人斟完我都會出聲講唔該
中學讀港島中產女校,成班女都係咁,入咗村姑大學之後先發現兩個世界
正常都唔會咁做啦
啲人打喊露都唔掩口
呢個post好多人講既坐車要坐前面
唔係仲影響到人揸車咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞