有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike

有禮貌咁講: 麻煩你落車,我嚟搶車嘅
我點都會敲門喎 因為次次都門都鎖咗
屋企食飯用公筷,特別係打邊爐
但係出到嚟做野,人人都係一野就將食緊對筷子叉落去煲湯到
一開頭好唔慣,慢慢食吓食吓就睇化咗

以前有幾次單獨同啲大粒開會,佢有電話嚟,講講吓,叫出一出去行個兩圈再返嚟
當時搞到我覺得好尷尬,因為好似唔係好識manner咁
自此之後喺人地office / 房傾緊野,對方有電話嚟,傾超過一分鐘嘅話,通常我會借啲意行開一陣
其實我都唔知咁做好唔好
坐車好似睇車主?
另一講法係副駕係close嘅人坐?e.g 老婆、女朋友
嫌凍可以唔食,或者下次你煮咪得
喺屋企你鍾意點都冇乜所謂
但係出到去唔會唔知咁樣做冇禮貌啊?
點會去到人哋屋企食飯都咁做
同埋你唔會係人哋屋企 嗰個未開始食 你自己就食先呀
無家教嘅人會覺得d 禮節係多餘無聊on9 我比咗錢點解要就d 服務業嘅人之類 反而有錢嘅人一般都好有禮貌屋企由細到大會教育d 靚仔,係公眾場合有文化d 大家舒服d 唔好咩 出身窮嘅父母唔識呢d 搞到d 仔女又係無禮貌惡性循環,出到黎社會好多時d 人後面笑鳩你就算唔會點醒你要自己識做
扑野原來要問淮左人先
我男朋友都係咁
講左好多次都係即時收左聲
但下次又係咁
有次見到佢呀媽食野
又係japjap聲
真係好無奈
肚餓同食嘢有聲真係冇關係
咁你地兩個人一齊出
係走廊行到幾時先入屋
緊係有同佢講啦,忍咗幾個月

但係佢覺得自己一直都係咁,完全無問題,無打算改
搞到我自己放lunch都會有壓力
放lunch = 就要面對佢成餐飯japjapajapjapjap
正常禮節嚟講係坐副駕,坐後座代表你係客,佢係司機
同常人地女友、老婆嚟到,就落返車,讓返個位俾人

禮節呢樣野就係咁,有啲人係完全唔介意,但唔代表人人都係咁諗
所以成日都話呢啲野做多,好過做少
做多,人地會覺得係有家教
做少,介意嘅人就會暗地裡覺得冇家教
黑痴
阻人扑野猶如殺人父母
食梗嘢要開口講嘢會搵手遮住
細個嗰時俾老母話我扮斯文
咁撚多潮州人既
是L但啦
禮節只係人際相處潤滑劑,唔係真理,唔會越辯越明
點解日本大阪地區左行右企?其他地區左企右行?邊個地區奇怪D?無

你同你班frd夾到咪唔使潤滑lo
你頂唔順人哋D禮節咪唔好做frd lo
人哋頂唔順你無禮咪以後唔載你
你嫌佢麻L煩咪以後唔坐佢車
就係咁簡單
大大聲講早晨
同唔熟嘅人食飯要扮野等人
明明熟左就無人care仲笑返人無得食
冇家教 兩個都有錯
老母係一路敲一路開門
同佢講咗好多次係敲完等我應
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞