有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
之前番工啲呀叔成日開開下會eur氣 真係好嘔心
我都覺敲枱個行為好冇禮貌
雖則佢背後意思係唔該
我會選擇用口講好過
玩廿一點要牌時
用手指敲吓張枱代表跪謝荷官
屌我調轉
坐的士坐左前排嚇L死司機大佬
後尾同人講先知
利申:當時好小坐的士/私家車經驗
屋企教 同埋慣左:
入屋叫人 齊人食飯 食飯唔用電話 食麵用匙羹幫

見到男朋友 同埋佢屋企人全部都唔係咁
即刻覺得文化衝突
最怕食完豬肉叉燒果d
成浸騷味勁嘔
咁我哋都傾得到
佢而家叫做可以接受我嘅做法
我應承咗送之前比佢過目避免太厚禮

咁冇可能完全有人一樣諗法嘅
大家互相讓步囉
好認同

以前公司有個同事
同佢食飯, 佢講野好大聲
我笑笑口咁叫細聲少少
佢話「怕咩啫, 不嬲唔驚畀人笑」

但重點根本唔係人哋笑唔笑
重點係你會影響到人吖嘛

嗰下就知道呢個人根本唔識「同理」他人
大陸佬坐的士最鐘意坐前排
你講得岩 依家大個左先知我屋企真係冇乜規矩 因為我老豆老母細個就係咁教我
學校公司已經要守好多規矩 返到屋企就唔洗再守 食飯係最放鬆既時間 應該邊做自己野邊享受飯餸 我咁辛苦煮完你就應該趁熱食 唔洗等人
大家唔洗理大家 搭枱咁食 邊個遲左冇位就自己搵地方食 細個老母睇住電視雜誌 老豆睇住波馬 我睇住功課咁食
到今時今日我地食飯仲係好嘈 幾部電話係咁響 同時播緊幾套戲 會鬥大聲
依家大左會教返佢地唔應該咁 但比佢地話我份人好悶好奇怪

利申 我呀公呀爺好嚴 唔知點解我老豆老母會咁
聽阿媽講 人哋jum完茶俾你之後要叩兩吓枱
如果我識個朋友會計較呢 d 咁嘅野

我應該唔會想坐佢車

我同 d 斤斤計較嘅人唔係好相處到
細個成日比人打到仆街 慣咗
要試啲貨係咪A++要低頭扣謝咁索
我個舊同事好中意勁大聲eur胃氣
大聲到你做緊野會嚇親
佢唔止係食完飯會eur 係全日每隔幾個字都會eur
好似啲自動臭味機咁
eur完一陣陣既臭味飄埋黎
屌你老母我枱面把風扇仔係長開
有次同個ex去食雲吞麵
唔用匙羹 成個咀烏埋去
叫佢唔好食得咁肉酸 好冇禮貌
俾佢屌 話又唔係食啲咩高級餐廳 洗撚咁有禮貌
但真係成隻狗咁
打機完咗要講GG
屌人老母係要付出代價。

呢個一定冇父母有教
唔要牌時手掌打橫掃, 代表再派就搵人斬鳩個荷官
我通常講ez
開後門
街場踢波打飛機
要講sor
坐我後面個女同事成日就eur,但目測20尾
心諗你eur都唔好咁大聲呀
好似你同一個人去睇戲 你都唔會坐後一排啦 隔離無人點解唔坐隔離 傾計都易啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞