有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
調返轉 細個屋企教開飯一定要講「大家食飯」
但出到去發現好似冇乜人咁做
最好食果時食左佢先係感恩既表現
利:潮州人
關咩事
大把人工人帶大
咪一樣正正常常有禮貌
原來我唔係比丫嫲老點
大家都真係聽過呢個典故
咪答佢話留番個位比佢另一半專屬
自細屋企教人地送野/請你食野
唔可以話唔中意/唔好食 令人難堪
要捧下場

每次公司同事拎野食請大家食
我通常難食就話OK 一般就會話好食
有次有個女同事大大聲笑鳩我
「你乜都話好食 你成世人有無食過好野架」
拎野食番黎果個同事同我都呆左企係到

利:屋企中產 間唔中都會食四位數一餐
只係出於善意 唔通話好撚難食咩
將心比心你請人食野都希望人地話好食多謝你啦
食嘢吞得快,咬得少,自然有好多氣吞入肚,同消化唔好。
呢個有咩問題?
即係成枱人都要每人擺一包?
閪門呢?
唔想阻到佢揸車唔得架咩
啲老一輩教撚壞哂定哂框架
變到出於好意都比人鬧
True
每次有人坐後排都會真心嬲
當我係司機咩diu
其實有冇諗過揸車嗰個有時要人幫手?
過隧道要搵下散紙 有時Gps有問題要幫手較下
就算車主冇講出聲要你幫
但係一場朋友 坐喺副駕位stand by都唔係好過份姐

一野坐左落後排 成個大爺咁 真係感覺好差
咁你會唔會好怕身處一啲超級靜、死寂既空間?
我公司就係咁 因為少人
係一片死寂
所以有啲同事打倉頡 仲要超爆快果陣 真係好嘈
同埋佢做咩都嘭嘭聲 eg閂門 擺低野
我好驚呢啲突如其來既聲音
女性🧍‍♀️ 認錯要露出胸部
佢平時無人standby咪唔使揸車出去?
你坐人隔籬都係大爺架 咪又係唔係你揸
我都好憎同人食飯對方會係咁打機,
基本上無下次咁濟

我係日本做野,同同事老闆就算各有各食,但如果係坐埋同一張枱,你都唔會見到有人係到玩電話,因為要尊重食物同尊重煮個個人。
我無一封cv 係手寫 咩年代
你個所謂朋友咁樣一句突埋嚟

其實某程度上面都話咗俾你聽佢係一個咩人

佢個心態一嚟就 default 咗你特登坐後面侮辱佢

咁算朋友咩 ?

如果佢換個講法同你講 " 得我同你 上嚟坐啦 "

然後過一陣再同你講返得兩個人前面方便傾偈

咁成件事感覺就好好多

對於我嚟講 呢 d 先係 manner 先係人情世故
上上一代太嚴反而適得其反
其實真係睇人 唔熟可以樣樣野做足啲
熟嘅有共識就得
食梗野其實係唔應該講野
都唔係關咩禮貌事 主要萬一有野飛出黎好老尷
唔止無禮貌咁簡單 其實仲反映緊車主個心態

第一個反應就屌你係咪當佢司機

其實代表佢本身潛意識覺得車你係一種恩惠

所以你一個無意嘅動作同佢潛意識有落差嘅時候佢就立即勁唔舒服要屌爆你

同埋反映佢平時都好在意車主同司機嘅階級

好清楚分開車主同司機係一個高一個低

(which 事實上根本係無謂
理性睇
司機車人有錢袋 車主理論上仲要蝕 d 油)

又或者反映佢同你嘅關係好淺 佢覺得你可以真係會侮辱佢

人不經意嘅第一反應先最真實最直接
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞