有啲咩禮貌行為老豆老母冇教 到大個左先知要咁做

975 回覆
1448 Like 248 Dislike
飲完野放低杯個陣要講唔該
真係幾on9 係咪諗多左

我揸車 我Fd眼訓 我直頭叫佢坐後面訓覺

大把車主唔鍾意人坐前面

可能係人地老婆個私家黎

根本無一定 上車前問下人咪得
同朋友都可以揀坐唔坐車
唔使喇我自己搭車得喇,或者借啲意話仲有野做唔順路唔使車我喇

返工工作需要真係冇得揀
唔通上司同你講我揸車同你一齊去見客你話唔好咩
佢個樣係眼都突埋→
返去同屋企人講頭先好怪先知
想同個的士大佬講聲唔好意思
我唔可以話自己食野好有儀態..
但見D人真係好誇張..食野又大聲..D野又係到周圍都係
人地幫你含完要幫返人含
如果對方吞咗 你都要吞返佢個啲
Agger
拿咁又唔同

我出緊你糧你叫我坐前面咪前面囉
古時
我都係唔鍾意cut人線先
結果有時雙方cut極都cut唔到
扣帽子
誣蔑
老屈
我唔係計較佢當我司機
我車個女佢小朋友坐後面我點會計較
我淨係會計較個friend戇居,咁基本嘅social etiquette都唔識,咁咪好似啲小朋友咁座後面囉
講野望住人或者向住人係基本禮貌嚟喇掛
咁你座咗後面咁即係你想坐車但係唔想溝通?

真係唔洗你講到內心劇咁誇張,其實真係好自然嘅一件事

外國去邊都要揸車或黐車,其實真係會細個已經會見到學到,只係一個習慣
同意
其實合埋左個口, 咀嚼既聲音係幾乎聽唔到, 或者已經細聲到唔會令人刻意留意到
唔知呢到有冇人同我一樣, 對噪音好敏感一聽到就好忟
有同事食野jap jap聲, 根據我觀察, 佢除左唔合埋口之外, 仲會好用力咀嚼每一啖
日日同佢食飯 聽到呢D聲音, 真係好尷尬
有時公司靜到蚊滋飛過都聽到, 然後佢係到食零食, 真係全公司得佢既咀嚼聲 jap jap jap jap
我真係好困擾

仲有我想加多一樣
打字靜D 唔好嘭嘭聲 機關窗式打字
好討厭
等人齊先食飯
其實唔一定坐車會成日傾偈

可能傾都係幾句

有 d 人會開歌/ 收音機聽

如果唔熟嘅更加 odd

本身只係咁啱順路 但係變咗要夾硬諗話題

咁辛苦我搭車啦
如果老豆老母本身做得好好
但係個仔做得差先至係小朋友嘅問題
身教重要啲
你仲撚搞笑 唔係坐你隔離就唔識溝通?
即係坐你後面就唔可以同你傾偈嘅?
乜撚嘢基本禮貌 基本禮貌係邊個定?
我唔鍾意坐前面你逼我坐前面
你有冇諗過我嘅諗法
坐朋友車 咁自然坐邊都無所謂
如果你係會計較或者乜乜柒柒嘅
一係就唔好叫佢坐你車
痴撚線連登仔逼人坐前面
我同條友friend得啊
坐喺佢個頭都得啦屌你老母
揸刀叉
有次食大快活
fd見我唔識揸
先知原來有方法
以前食野有聲/唔係兩隻手/棟高腳etc 老母唔出聲就一對筷子打落黎
手踭唔撐住檯面宜家好少人話唔好
以前有人教過,d 所謂正式場合, 會覺得你唔耐煩冇禮貌

前臂平放冇聽過有問題
唔講以為佢有胃病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞