做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike
係咪全香港啲田宮貨都係發利隆入?
點解香港賣日本既模型係可以平過日本
係咪全香港啲田宮貨都係發利隆入?

平到咁好難唔搵發記
發記班人又好

1)同匯率有關
2)日本有最低價 同發售日期限制

講多少少關於發受日期限制
因為日本地方大 好多鄉郊地方 只要有一個地方嘅dealer未收到貨 全日本都唔可以賣 呢個係公平原則
相反香港無限制 所以好多時香港仲早過日本發市
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區
模型類賣外國中伏率高唔高?
即係屈你無條件退款, 運費你包之類 (有時甚至寄返空盒比你)
屈收唔到反而可以CLAIM寄失

我都發現有幾種模型外銷係有得執, 但因為以上原因唔敢做

唔多 應該係話好低
因為係policy上面要寫明 加上外國人係貪平先係香港買
所以啲野垃圾packing無穿無爛就ok
寄失得最多係英國意大利 但係claim到
俄佬同韓狗因為稅貴 成日寄到去見到稅貴唔收件 蝕運費
美國人要求係價錢低運費低 加上美國好少對模型抽稅 幾好做
希望幫到你
不過你係香港base嘅外銷公司 就唔好賣貴價貨

即係鬼佬無咁多盒控
俄佬同韓狗我BAN左, 真係好鐘意refuse delivery
依家只係賣緊D DIY野, 唔關模型事, 但自己有玩開模型見有D水位
DIY野中伏都係蝕人工運費, 如果賣模型真係會蝕左盒貨
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
不過呢行衰太多老人家做 食古不化
香港個模型業趨勢都係樓上舖+網購
避無可避
模型類賣外國中伏率高唔高?
即係屈你無條件退款, 運費你包之類 (有時甚至寄返空盒比你)
屈收唔到反而可以CLAIM寄失

我都發現有幾種模型外銷係有得執, 但因為以上原因唔敢做

唔多 應該係話好低
因為係policy上面要寫明 加上外國人係貪平先係香港買
所以啲野垃圾packing無穿無爛就ok
寄失得最多係英國意大利 但係claim到
俄佬同韓狗因為稅貴 成日寄到去見到稅貴唔收件 蝕運費
美國人要求係價錢低運費低 加上美國好少對模型抽稅 幾好做
希望幫到你
不過你係香港base嘅外銷公司 就唔好賣貴價貨

即係鬼佬無咁多盒控
俄佬同韓狗我BAN左, 真係好鐘意refuse delivery
依家只係賣緊D DIY野, 唔關模型事, 但自己有玩開模型見有D水位
DIY野中伏都係蝕人工運費, 如果賣模型真係會蝕左盒貨

鬼佬要慳錢 試過幾次用啲泡泡紙包起啲膠入落公文袋寄俾佢地
運費你可以用郵政個e express 平撚到痴線
之前有諗過做DIY 但係好難做得大
巴打俾心機!!!
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

巴打鋪係唔係旺區或者已經有老模型鋪既區
(例如旺角/荃灣/灣仔之類?)

起手用左幾錢?有無上網開page幫手宣傳下

其實自己住果區無
有時都想開間鋪做下自己鍾意做既野
點入行?
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

其實自己住果區無

1) 舖一定要有 不過地段唔緊要 當係個俾自己嘅workshop就得 考慮下工廠大廈
2) 有上網開page 但係最好方法就係搵朋友係啲模型group幫你推下post
3) 起手好難作準 模型業好闊
4) 可唔可以講吓你diy咩 可能幫到你
點入行?

必須要先打工 / partner 做過
仲要做批發公司 做模型零售10年都未必行到嘢
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

其實自己住果區無

1) 舖一定要有 不過地段唔緊要 當係個俾自己嘅workshop就得 考慮下工廠大廈
2) 有上網開page 但係最好方法就係搵朋友係啲模型group幫你推下post

近幾年都係買完山積
工廈有諗,尤其是地方夠大開埋地方租俾人噴好似幾開心
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

其實自己住果區無

近幾年都係買完山積

再搭單八掛問
多唔多仆街靚仔或者大人偷野
都係裝cctv?
軍事模型都好d, 買家都係有要求出得起錢

高達模型我覺得難做,大大盒先賣得幾舊水,又阻地方運費貴。價錢上落唔大

比我賣figure好過,細盒過模型好多,價錢又高d。有時過左一排個價又易炒上
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

其實自己住果區無

近幾年都係買完山積

噴油不了 聽行家講唔好做
你話俾朋友上嚟玩下就得
巴打加油
唔好俾呢行死

始終享受實體鋪買野

巴打間鋪邊區

多謝
避無可避

其實自己住果區無

近幾年都係買完山積

再搭單八掛問
多唔多仆街靚仔或者大人偷野
都係裝cctv?

宜家好咗 唔算多 上年捉到一件
要裝cctv 有啲人一睇就知賊
巴打加油
軍事個d我唔太識
軍事模型都好d, 買家都係有要求出得起錢

高達模型我覺得難做,大大盒先賣得幾舊水,又阻地方運費貴。價錢上落唔大

比我賣figure好過,細盒過模型好多,價錢又高d。有時過左一排個價又易炒上

1) 高達係因為瑞記姐 如果無限貨量就幾好做
2) Figure好難做 單一件賺好少 同埋要浪費好多時間去揀貨搵貨 figure用100小時去做準備工夫 模型50小時就得 賺嘅錢差唔遠
巴打加油
軍事個d我唔太識

玩開咩多?
巴打加油
軍事個d我唔太識

玩開咩多?

我而家儲tomica 個d
有留意marvel但水位好高
高達個d成6,7年冇掂過啦
巴打加油
軍事個d我唔太識

玩開咩多?

我而家儲tomica 個d
有留意marvel但水位好高
高達個d成6,7年冇掂過啦

Tomica 搵埋Tomytec Tomix啦
Marvel 唔抵玩

邊度多飛機
模型喺男人嘅浪漫 衰在依家無咩錢玩
支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞