做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike
真心佩服啲人專砌小號手,砌過幾盒啲飛邊多到傻,好多位都要落畢地

飛機仲要整過啲拉釘
好神
痴模型車車頭燈透明燈殼 點知可以唔白化?次次用模型膠水hi少少係邊邊痴都白化 好柒

利申 新手

用揮發性低嘅膠水 但要用一晚等佢乾 例如橙蓋

白化咗可以油返透明黑上去

模型工具食水深唔深?

1) Tamiya原廠工具食水唔算深
2) 油 膠水 thinner 無乜點食
3) 雜牌工具食水好深

既然你問開工具 咁我講吓
宜家Tamiya工具真係差咗好多 我哋都搵緊代替品
特別把金剪 新版廢到痴線

即係福利中左大伏?
見佢fb拎到代理好似中左六合彩咁
痴模型車車頭燈透明燈殼 點知可以唔白化?次次用模型膠水hi少少係邊邊痴都白化 好柒

利申 新手

模型工具食水深唔深?

3) 雜牌工具食水好深

即係福利中左大伏?

有無cap圖睇吓

利申 新手

模型工具食水深唔深?

3) 雜牌工具食水好深

即係福利中左大伏?

1) 如果佢喺日本直接攞代理權返嚟都唔伏
因為唔洗俾發利隆食一層
2) 好多人仲堅持緊用Tamiya工具 點都有市場
開模型鋪係我夢想
利申仲讀緊書
開模型鋪係我夢想
利申仲讀緊書

我都係
開模型鋪係我夢想
利申仲讀緊書

就黎畢業 接近失業
應該係好多人嘅夢想
真係想開嘅就搵份有關工作
唔好做零售

巴打有冇得報呢盒35239嘅舖頭價錢我知,我怕比人呃咗

你預$320-$340
呢隻嘢高水時候返 實會貴啲

你預$320-$340
呢隻嘢高水時候返 實會貴啲

唔該巴打
屋企都做左好幾十年年模型

去到而加 發現一般既街外賣價已經等於來貨價什至更低

呢個市場好唔健康發展 全部鬥平 鬥頂死大家 唔係有錢齊齊搵

而且得罪講句 b記模型玩家 好cheap 反而軍車 火車果d 有心機同肯駛錢

Btw 呢行好快好似game銷咁一齊收皮

笨大買家cheap到仆街 買咁平嘅野都要問有無discount
你係內行人都應該知宜家條街做成點
所以上面我都有講 high end模型先有得做
香港模型業真係俾班友搞彎晒

等於來貨價什至更低,咁佢點賺?佢入貨價比一般人平?

而且得罪講句 b記模型玩家 好cheap 反而軍車 火車果d 有心機同肯駛錢

笨大買家cheap到仆街 買咁平嘅野都要問有無discount

模型要有20-30%嘅net profit先會賺到錢 因為有人工舖租貨錢
宜家唔少行家用嘅方法係當一批貨有50隻 頭20隻賺10% 之後20隻賺20% 最後10隻賺40%嚟拉返平均
因為價錢不斷改變 所以店內不準攝影

模型要有20-30%嘅net profit先會賺到錢 因為有人工舖租貨錢
宜家唔少行家用嘅方法係當一批貨有50隻 頭20隻賺10% 之後20隻賺20% 最後10隻賺40%嚟拉返平均

都幾危險,d人剩係買頭20隻佢咪仆街
佢個策略同百貨公司調轉,百貨公司係先貴後特價,佢調番轉
留明學野.

都幾危險,d人剩係買頭20隻佢咪仆街
佢個策略同百貨公司調轉,百貨公司係先貴後特價,佢調番轉

所以入幾多貨就要靠經驗 如果係垃圾款就入少啲 一開波賣返30%
幾垃圾嘅野都會有人買
另外垃圾款間廠都唔會賣得貴
有冇呢幾部守砌模型車賣
DC5 DC2 Civic EG6 EG9
某行係咪狂塞人食某監督失敗大作模型

果堆模型一個月賣唔賣到過二十盒
岩岩買左部mg 玩
唔識上色
想手油 又唔知 step.
面家件都未剪就滲左線
手油洗唔洗底油?
D 油分 水油性 係點
唔明呀師傅
有冇呢幾部守砌模型車賣
DC5 DC2 Civic EG6 EG9

DC2 DC5太舊 應該無晒
年頭Hasegawa出左EG6 我諗你去廣華街搵一定有
岩岩買左部mg 玩
唔識上色
想手油 又唔知 step.
面家件都未剪就滲左線
手油洗唔洗底油?
D 油分 水油性 係點
唔明呀師傅

最基本玩法 做晒打磨>上色>滲線
我用開油性油 感覺上sharp啲
你新玩嘅就唔洗底油同噴灰啦
某行係咪狂塞人食某監督失敗大作模型

果堆模型一個月賣唔賣到過二十盒

只要件嘢無人訂 佢就會塞俾人
例如我都無落過order 但係送貨單上又有 錢又要照俾

聽聞bandai 啲模型係日本政府有補貼 換取佢唔搬廠去大陸 以免技術外流 係咪事實 佢啲嘢真係平過同行唔少 wave 壽屋 啲mic 都好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞