做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike

我果陣見精品開倉賣啲figure 2百幾令我開始好奇究竟來貨價幾多錢,定係佢自己set 到平過來貨

巴打我記得睇過其他post你話想開鋪
認真,如果你有本錢不如自己買多d figure仲好,甚至買多幾個櫃,買間大d既屋...
點解要dom舊錢出黎咁樣搏
你自問可以用咩手段吸到其他鋪既客先?
訂價平過人?sell售後服務(d客中sad會幫佢地追討補件/換貨)? 訂客拎貨時有冇得揀盒?
仲有而家好多人識自己上日網訂野
條路真係好撚窄 (其實係香港行咩路都窄)

我應該第一次講 多謝你

我見網上買野好多時連埋運費都平過香港樓上舖, 又可以碌卡儲分
都諗緊其實係香港賣冷門d 既figure, 鐵模呢d 點舖點圍皮
之前同有個店主傾, 一套賺少少, 一個月賣過百套都唔夠圍租

呢啲嘢係難做 因為成品好多時同時出幾款一樣 只不過拉花/裝備唔同
但係佢話一套賺少少 過百套都圍唔到皮 就似係佢經營方面有問題

我講得唔係好好 係應該話唔好諗住用過百套嚟圍皮

賣得唔平好難同Amazon 鬥
而家睇好多時幫親樓上舖既都係d 學生或者係之前無訂, 想睇下有冇貨尾既人先會訂
新番好多都已經係網上訂
話時話, 1999 咁貴都唔明點解咁多去訂

1999售後係網購嚟講係領先曬加上佢有方法搵到唔少特別貨 所以keep住咁貴
佢賣得唔平似係貨源問題

1999售後有咩特別
如果直接同日本攞 肯定賣得平過Amazon

如果以amazon 個價黎計,零售商賺到幾成
好似火車一套amazon 通常係定價七折,會賺到幾多,有無一成

模型最少要賺20%先可以夠圍皮
amazon個價零售商賣到25%-30%到啦
不如我俾個例子你睇下
新貨定價17000円
係香港會75-78折定價 姐係12750円
來貨價大約9000円-9500円

我應該第一次講 多謝你

我見網上買野好多時連埋運費都平過香港樓上舖, 又可以碌卡儲分
都諗緊其實係香港賣冷門d 既figure, 鐵模呢d 點舖點圍皮
之前同有個店主傾, 一套賺少少, 一個月賣過百套都唔夠圍租

呢啲嘢係難做 因為成品好多時同時出幾款一樣 只不過拉花/裝備唔同
但係佢話一套賺少少 過百套都圍唔到皮 就似係佢經營方面有問題

我講得唔係好好 係應該話唔好諗住用過百套嚟圍皮

賣得唔平好難同Amazon 鬥
而家睇好多時幫親樓上舖既都係d 學生或者係之前無訂, 想睇下有冇貨尾既人先會訂
新番好多都已經係網上訂
話時話, 1999 咁貴都唔明點解咁多去訂

1999售後係網購嚟講係領先曬加上佢有方法搵到唔少特別貨 所以keep住咁貴
佢賣得唔平似係貨源問題

1999售後有咩特別

跟得幾足 會主動問你洗唔洗combine

好似火車一套amazon 通常係定價七折,會賺到幾多,有無一成

不如我俾個例子你睇下
新貨定價17000円

姐係返貨係日本定價差唔多一半

不如我俾個例子你睇下
新貨定價17000円

姐係返貨係日本定價差唔多一半

不過都要同間廠直接攞先係
業內最高利潤係咩產品?

中國製軍事模型,賺嘅%超高
但係係香港要做外銷先賺到錢,因為香港人上到淘寶買

竟然, 我識小號手, meng個d, 超正,出埋二戰概念坦克

小號上淘寶啦 唔好係香港買
MENG靚野 我見過中國産既最高質素
香港有代理 唔好去街舖買

邊個係代理?

環球同HobbyEasy 咁你應該知要去邊間買啦
HE網店嚟 但可以去佢倉到買

買喇叭牌 唔洗淘狗
業內最高利潤係咩產品?

竟然, 我識小號手, meng個d, 超正,出埋二戰概念坦克

邊個係代理?

買喇叭牌 唔洗淘狗

睇完好似淘狗平啲
業內最高利潤係咩產品?

邊個係代理?

買喇叭牌 唔洗淘狗

喇叭砌到眼花
業內最高利潤係咩產品?

邊個係代理?

買喇叭牌 唔洗淘狗

喇叭砌到眼花
業內最高利潤係咩產品?

邊個係代理?

買喇叭牌 唔洗淘狗

喇叭砌到眼花

agger
如非必要都唔會整喇叭
巴打有開火車模型店?
巴打有開火車模型店?

只係副線
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

好想租個廠砌場景, 順便幫人訂下車幫浦下
求問,邊到有多tomytec既場景賣,
價錢均真就ok

英明返得齊
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

唔好 好難做
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

有冇得租你個場景放自己車玩?
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

有冇得租你個場景放自己車玩?

去日本買完車再係佢啲場景到放車 好正
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

唔好 好難做

唔夠位放車同第二D 模型, 如果租個迷你倉又兩千幾
好似租個2-3百尺既工廠單位黎放野仲好
仲可以砌埋個場
但咁攪又好似變左皮費好重先諗下有冇可能幫人訂下車賣下野補貼下
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

唔好 好難做

仲可以砌埋個場
但咁攪又好似變左皮費好重先諗下有冇可能幫人訂下車賣下野補貼下

請唔請人走水貨?
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

唔好 好難做

仲可以砌埋個場

訂車你個量唔大圍唔到皮
我都想再整個workshop放吓場景 之前睇過
巴打有開火車模型店?

但係自己就玩開

唔好 好難做

仲可以砌埋個場

訂車你個量唔大圍唔到皮
我都想再整個workshop放吓場景 之前睇過

你幾時整, 可以租個櫃比我放車同收返月費玩軌都ok ga

玩新幹線, 十幾卡一條直路都唔夠行好唔爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞