做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike
講合金民航機模型
會唔會係利潤比較高?
佢啲模又冇同等售價嘅合金車咁複雜
料又用少啲, 有啲廠分分鐘連license 都無就隨便啤隨便印...
有玩開合金玩具飛機
覺得70年代80年代啲野雖然粗糙啲不過有heart 過依家

無錯 利潤真係高好多
資料搜搜集方面又易
licence就更加唔洗講 就算要攞都平同易好多
睇中左Tarmac 架1/43 evo

買啦買啦

怕佢造工麻麻
我淨係買過minichamp同ebbro車

係咪autoart quality最好

Autoart我覺得好好 Ebbro就係款特別

AA金屬麻

AA轉左Composite 不過勝在重有opening part衣家全部大廠都開始轉去resin sealed model
講合金民航機模型
會唔會係利潤比較高?
料又用少啲, 有啲廠分分鐘連license 都無就隨便啤隨便印...
有玩開合金玩具飛機

無錯 利潤真係高好多
資料搜搜集方面又易
licence就更加唔洗講 就算要攞都平同易好多

大部份都無License
phoneix d 機無license 又賣 gj 價, 近年佢有license 既都係得TK 有比
jc 就係無license 既gj 版
睇中左Tarmac 架1/43 evo

買啦買啦

怕佢造工麻麻
我淨係買過minichamp同ebbro車

係咪autoart quality最好

Autoart我覺得好好 Ebbro就係款特別

AA金屬麻

AA轉左Composite 不過勝在重有opening part衣家全部大廠都開始轉去resin sealed model

Resin我覺得好垃圾
TINY又出事
留名食花生
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

有部新産品 原本承諾咗會派俾零售商出貨 宜家唔派自己賣
呢間嘢啲誠信真係幾差 行內好多人當佢毒瘤
覺得模型鋪d人好撚串
好聲好氣問野 唔係hea應就黑面

覺 因為好多舖頭唔夠人做 係咁
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面
康田連display box 入面嘅車都打散賣埋
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨
但係佢啲垃圾qc 唔減價邊會有人買
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

早期出個啲又唔係架架咁受歡迎呢
人地想清下貨又唔得咁
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

人地想清下貨又唔得咁

仲要出信 小器到咁
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

人地想清下貨又唔得咁

仲要出信 小器到咁

Qc

Sbt
TINY又出事
留名食花生

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

人地想清下貨又唔得咁

仲要出信 小器到咁

老實講堆st. johns 真係唔知有幾多人會買...
係st. johns 啲人谷票數
消防車個concept 幾ok 不過做出黎好似成舊磚咁
海鮮車有只吹未出...

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

人地想清下貨又唔得咁

仲要出信 小器到咁

Qc

Sbt

對50蚊車仔要求已經好低

果D 新巴士?

外行人都知
佢同福利, 康田反左面

因為佢唔俾零售減價賣貨

人地想清下貨又唔得咁

仲要出信 小器到咁

老實講堆st. johns 真係唔知有幾多人會買...
係st. johns 啲人谷票數
消防車個concept 幾ok 不過做出黎好似成舊磚咁
海鮮車有只吹未出...

sj車咪得返sj人買
太複雜嘅車就唔會出啦
講起license法拉利永遠得Hot wheel/bburago啲垃圾 一係就貴到bbr/mr autoart點解唔攞下拉利license
Tiny狗也不Hi
啲透明車窗全X部都係手指摸
係FACEBOOK客客氣氣同佢地講, 留意下呢個問題,
講到明唔介意佢加價, QC做好少少得唔得。
好快就一堆打手嚟屌話呢個價咁撚多要求, ADMIN出嚟都係單單打打,
屋企未開個啲遲啲當禮物送俾小朋友算X數, 我呢啲"高要求"嘅都係玩番TOMICA無咁嬲。

福利個次我真係睇到心涼, 貨都俾X晒錢, 仲要係舊貨, 我賣幾錢都關你事?
人地PK瑞華行, 精英限鋪頭價, 頂多兩星期左右,
一間垃圾廠, 打住香港人旗號, 就可以永久限制鋪頭價?

唔係打住香港人, 香港廠就可以為所欲為, 就可以咁臭串!
呢間仆街永久唔會再玩。
講起license法拉利永遠得Hot wheel/bburago啲垃圾 一係就貴到bbr/mr autoart點解唔攞下拉利license

好多原因 可能佢地傾過 但係傾唔埋
例如有個車廠好耐都無批過licence 但上年年尾就批左俾某間模型公司做1:24 kit
就係因為個老細同車廠licence個呀head熟 咁就搞掂咗
Tiny狗也不Hi
啲透明車窗全X部都係手指摸
係FACEBOOK客客氣氣同佢地講, 留意下呢個問題,
講到明唔介意佢加價, QC做好少少得唔得。
好快就一堆打手嚟屌話呢個價咁撚多要求, ADMIN出嚟都係單單打打,
屋企未開個啲遲啲當禮物送俾小朋友算X數, 我呢啲"高要求"嘅都係玩番TOMICA無咁嬲。

福利個次我真係睇到心涼, 貨都俾X晒錢, 仲要係舊貨, 我賣幾錢都關你事?
人地PK瑞華行, 精英限鋪頭價, 頂多兩星期左右,
一間垃圾廠, 打住香港人旗號, 就可以永久限制鋪頭價?

唔係打住香港人, 香港廠就可以為所欲為, 就可以咁臭串!
呢間仆街永久唔會再玩。

屌 講撚中曬
呢間垃圾廠勁多低質打手 呢間嘢打住本土名 就係到呃飯食
訂貨嘅貨期唔準 遲一兩個月可以accept 但佢係遲好撚柒多
福利單野係因為有建議零售價 但係tiny估唔到福利有後著可以玩返佢 之後tiny即刻收皮
講合金民航機模型
會唔會係利潤比較高?
有玩開合金玩具飛機

淨係ANA果幾架星戰機已經比Phoenix係冇license下偷雞出

其實一出到星戰 佢真係好危險
講合金民航機模型
會唔會係利潤比較高?
有玩開合金玩具飛機

淨係ANA果幾架星戰機已經比Phoenix係冇license下偷雞出

JC 都有出白盒
其實唔係全日空商事出就一定無LICENSE 偷雞
Star war 仲要同埋迪迪尼拎,邊有咁易同成本唔會咁
講合金民航機模型
會唔會係利潤比較高?
有玩開合金玩具飛機

以前一堆米奇老味都冇野啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞