做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike

T34咁經典都唔再出

之前有再販 但係kit set
唔介意就玩住Tamiya 35059 T34/76 1943嚟

咩係kit set?
35059早幾日入咗

Tamiya會將一啲貨打包出售
例如一箱入面有幾款野 而呢幾款嘢都會有一個題材先放入同一箱 例如 二戰
咁呢啲kit set按道理我地唔可以拆開散賣 因為會有記認

唔怪得依家田宮有啲舊模再加番第二盒兵仔就當新貨特別版咁賣

Tamiya食緊老本 有啲新貨仲用返20幾年前嘅模

聽人講過好似話田宮比銀行接管咗,出模都有限制

又聽到設計開發走咗好多人 好似去咗 fujimi 等等
有無做1:18樹脂車模型成品?
專儲Liberty Walk系列
屋企都做左好幾十年年模型

去到而加 發現一般既街外賣價已經等於來貨價什至更低

呢個市場好唔健康發展 全部鬥平 鬥頂死大家 唔係有錢齊齊搵

而且得罪講句 b記模型玩家 好cheap 反而軍車 火車果d 有心機同肯駛錢

Btw 呢行好快好似game銷咁一齊收皮

笨大買家cheap到仆街 買咁平嘅野都要問有無discount
你係內行人都應該知宜家條街做成點
所以上面我都有講 high end模型先有得做
香港模型業真係俾班友搞彎晒

聽聞bandai 啲模型係日本政府有補貼 換取佢唔搬廠去大陸 以免技術外流 係咪事實 佢啲嘢真係平過同行唔少 wave 壽屋 啲mic 都好貴

1) 無聽過日本政府呢樣嘢 Bandai係中國有廠 只不過唔會全隻都喺中國做
2) 無得比較 Bandai做一個模 之後嘅銷售量比其他公司多好多 所以可以薄利多銷
有無做1:18樹脂車模型成品?
專儲Liberty Walk系列

唔多賣成品車 入貨好煩
加上太大件
痴模型車車頭燈透明燈殼 點知可以唔白化?次次用模型膠水hi少少係邊邊痴都白化 好柒

利申 新手

用白膠漿 或者女仔化妝用嘅 假睫毛膠水 有廠亦出過透明件專用膠水

而且得罪講句 b記模型玩家 好cheap 反而軍車 火車果d 有心機同肯駛錢

笨大買家cheap到仆街 買咁平嘅野都要問有無discount

聽聞bandai 啲模型係日本政府有補貼 換取佢唔搬廠去大陸 以免技術外流 係咪事實 佢啲嘢真係平過同行唔少 wave 壽屋 啲mic 都好貴

1) 無聽過日本政府呢樣嘢 Bandai係中國有廠 只不過唔會全隻都喺中國做
2) 無得比較 Bandai做一個模 之後嘅銷售量比其他公司多好多 所以可以薄利多銷

都知 見嗰啲 system weapon 出得幾靚 盒印住 越南制造

不過bandai 啲嘢點比較都真係平 睇下啲 ims 五星 hg級數都無 賣$7-800 再睇下bandai 星戰系列 兩個世界

都知 見嗰啲 system weapon 出得幾靚 盒印住 越南制造

不過bandai 啲嘢點比較都真係平 睇下啲 ims 五星 hg級數都無 賣$7-800 再睇下bandai 星戰系列 兩個世界

Bandai啲starwar真係好靚 不過兵又出得麻麻地 利申:自己素組咗好多隻

bandai 星戰模型白兵真係高質到痴線,素組唔上油已經正過孩子寶既星戰figure
初哥想學砌模型
有無d咩書/YouTube channel /網站可以推介下

利申:砌下高達/star wars模型果d咁
初哥想學砌模型
有無d咩書/YouTube channel /網站可以推介下

利申:砌下高達/star wars模型果d咁

高達嘅留返其他巴打搭
場景同舊化就買楓書坊 鬼佬都嚟買
都唔知佢地點睇得明
1:50 工程車係咪最少要二三千?
想買架吊車但好貴
想買架吊車但好貴

同問
想買架吊車但好貴

睇你地想玩到咩級數
普通三到五軸 質素又ok嘅就大約$1000-$1500
有冇 小巴 模型
而家啲巴士模型 好唔好?
but好似好貴
壽屋野仲係ASIAGOAL做吧, 不過佢地個價麻麻, 尤其日本店頭限定, 一萬YEN左右嘅貨, 淘寶自己買一隻計埋運費返嚟都平佢地一舊, 玩咩。

曾經算半個行家, 做到心灰了。
睇FB高達同好X, 睇到火滾QUIT左, 送俾佢地都嫌唔夠, 貼錢送上門最好。

GUNPLA個邊真係死路, 除左大鋪...
但樓主呢種玩軍事嘅, 希望KEEP到有現鋪, 俾人上門睇同吹水。
而家啲巴士模型 好唔好?
but好似好貴

巴士模型真係無乜邊間好
主要都係起模問題
壽屋野仲係ASIAGOAL做吧, 不過佢地個價麻麻, 尤其日本店頭限定, 一萬YEN左右嘅貨, 淘寶自己買一隻計埋運費返嚟都平佢地一舊, 玩咩。

睇FB高達同好X, 睇到火滾QUIT左, 送俾佢地都嫌唔夠, 貼錢送上門最好。

但樓主呢種玩軍事嘅, 希望KEEP到有現鋪, 俾人上門睇同吹水。

ASIAGOAL 返壽屋仲要慢過街
高達同好班撚樣好黑人憎 全部百彈齋主嚟 不過有時係上面睇下啲柒頭砌啲柒嘢當笑話睇下囉

GUNPLA 大舖都搞唔掂啦唉
巴打以前賣咩嘢?

香港地d人心理係一路屌一路買
又唔駛咁上心

香港地d人心理係一路屌一路買
又唔駛咁上心

佢地仲要r discount 好煩厭
鋤軍事模型係未一定要用膠水痴?
樓主點睇做補件生意?
成日見fb有人徵補件又冇好路數
鋤軍事模型係未一定要用膠水痴?

樓主點睇做補件生意?

好難做 你要咁啱有件
不過我識人做係自己倒 當然唔平
樓主點睇做補件生意?

好難做 你要咁啱有件
不過我識人做係自己倒 當然唔平

好難做
fb 見人徵件都係啲單獨件或者重要接合位,好似腰,頭角個類
賣附件好似高達啲槍劍盾呢啲就可以諗下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞