做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike
如果講福利嘅GUNPLA的話, 福姑好鍾意玩野...
同埋, 明知件貨死硬, 與其浪費倉空間...
然後, 一間咁玩, 其他幾間焗跟, 呢個時勢玩GUNPLA, 其實幾爽。
平到笑。
點解ssp個幾間龍頭成日會有一大堆5算貨賣既
入貨價3算?

做爛市
如果講福利嘅GUNPLA的話, 福姑好鍾意玩野...
同埋, 明知件貨死硬, 與其浪費倉空間...
然後, 一間咁玩, 其他幾間焗跟, 呢個時勢玩GUNPLA, 其實幾爽。
平到笑。

福姑唔洗交舖租 根本無所謂
佢宜家係行內個名都臭曬
但係你要佩服佢 真係搵到唔同貨源
入貨價3算?

做爛市

咁咪齊齊蝕?
入貨價3算?

做爛市

咁咪齊齊蝕?

佢有其他貨補返條數 做模型做到精算咁
入貨價3算?

做爛市

咁咪齊齊蝕?

就你睇 你間鋪利潤可唔可觀
會唔會係figure 同 gundam最賺唔到?
入貨價3算?

做爛市

咁咪齊齊蝕?

就你睇 你間鋪利潤可唔可觀
會唔會係figure 同 gundam最賺唔到?

可觀 圍完皮 有錢落返公司account
gundam無得賺
figure 入貨煩
巴打有冇入1:24 車模型啊?

砌嘅有
成品就得返倉㡳貨

我就係講砌
但依家個市場好似好細

有 但都係得Tamiya Aoshima Fujimi
有間新廠叫BeeMax 唔差

巴打有冇網店啊?
邊隻牌子既油會靚d
同埋邊到買會平
巴打有冇入1:24 車模型啊?

砌嘅有
成品就得返倉㡳貨

我就係講砌
但依家個市場好似好細

有 但都係得Tamiya Aoshima Fujimi
有間新廠叫BeeMax 唔差

巴打有冇網店啊?

你上hobbyeasy睇吓啦 香港行家嚟
邊隻牌子既油會靚d
同埋邊到買會平

邊到買都差唔多
Mr. Hobby油最靚 但係宜家有隻AV嘅水性膠彩都唔差
1:50 工程車係咪最少要二三千?
想買架吊車但好貴

睇你地想玩到咩級數
普通三到五軸 質素又ok嘅就大約$1000-$1500

巴打有無推介?

平玩WSI 貴玩NZG
不過係香港買預左食水深 你上ebay睇吓

真係唔敢掂 啲 liebherr 真係靚
邊隻牌子既油會靚d
同埋邊到買會平

買油噴槍等等可以去Pmstore(FB 會搵到) 新行家嚟 多多支持
1:50 工程車係咪最少要二三千?
想買架吊車但好貴

睇你地想玩到咩級數
普通三到五軸 質素又ok嘅就大約$1000-$1500

巴打有無推介?

平玩WSI 貴玩NZG
不過係香港買預左食水深 你上ebay睇吓

真係唔敢掂 啲 liebherr 真係靚

一兩件放係到做吓display
而家網購咁又方便又平 實體鋪仲有得搞咩?
而家網購咁又方便又平 實體鋪仲有得搞咩?

上面有提過
賣貴啲嘅模型 一係賣香港難買嘅野
街舖可以話肯定無得做 一定係做樓上舖工廠舖
其實香港賣火車既舖, 佢地係直接同日本D 舖拎貨定香港TOMIX/KATO 呢D 有代理?
樓主開檔之前撈邊泛㗎?點解咁有信心賣模型?

應該係對模型嘅執迷
見過好多同行都係

咁你又係模型高手?
火車有興趣,邊度有得睇?

宜家實體舖有
名人商業大廈7樓
青嶼觀景台
美順工業大廈7樓
華力中心13樓
其他唔撚洗去

美順個老闆聽聞係on9
我之前whatsapp 問過佢post fb 一套車既價錢
佢答我日本炒價 幾錢又唔講
之後係第二到買車, D 客話果間野好騎呢
平啲好 消費者表示
業內最高利潤係咩產品?

中國製軍事模型,賺嘅%超高
但係係香港要做外銷先賺到錢,因為香港人上到淘寶買

竟然, 我識小號手, meng個d, 超正,出埋二戰概念坦克

小號上淘寶啦 唔好係香港買
MENG靚野 我見過中國産既最高質素
香港有代理 唔好去街舖買

邊個係代理?
其實香港賣火車既舖, 佢地係直接同日本D 舖拎貨定香港TOMIX/KATO 呢D 有代理?

直接同日本攞貨 咁佢地就係T同K嘅發售店 (類似代理擺貨方式)

以前ESMART你攞一, 兩隻都得, 依家唔知...
精英睇邊個跟你...如果唔係的話原箱起計啦。
香港代理的話, 你有PR就得, 但新開個隻網上銷售PR唔知得唔得, 最好打電話去問問。問ASIAGOAL先, 我覺得佢地SALES算最好人, 個時搵鋪頭幫手入貨, 叫佢車去非鋪頭地址都肯。

但都係個句, 除非係樓主呢種鋪, 同埋已經儲到客, 否則唔建議你嚟送死...

戇居仔打錯字, BR先啱, 商業登記。

多謝你

你可以同班FRIEND去日本網訂, AMIAMI, 1999個堆, 可以寄香港, 但諗住搵食就真係好難...NATIVE 個堆18禁可以去淘寶望下總代理個官方TMALL, 應該可以平過日本。

因為始終路數太窄

同埋100隻FIGURE, 有幾多隻賣現貨, 可以平手走到唔洗蝕...
Nendoroid同FIGMA類更加唔洗講...
賣到嘅FIGURE, 你諗住KEEP一陣想佢升多少少抵番倉租, 佢跟手同你講再版.........

我果陣見精品開倉賣啲figure 2百幾令我開始好奇究竟來貨價幾多錢,定係佢自己set 到平過來貨

巴打我記得睇過其他post你話想開鋪
認真,如果你有本錢不如自己買多d figure仲好,甚至買多幾個櫃,買間大d既屋...
點解要dom舊錢出黎咁樣搏
你自問可以用咩手段吸到其他鋪既客先?
訂價平過人?sell售後服務(d客中sad會幫佢地追討補件/換貨)? 訂客拎貨時有冇得揀盒?
仲有而家好多人識自己上日網訂野
條路真係好撚窄 (其實係香港行咩路都窄)
火車有興趣,邊度有得睇?

宜家實體舖有
名人商業大廈7樓
青嶼觀景台
美順工業大廈7樓
華力中心13樓
其他唔撚洗去

美順個老闆聽聞係on9
我之前whatsapp 問過佢post fb 一套車既價錢
佢答我日本炒價 幾錢又唔講
之後係第二到買車, D 客話果間野好騎呢

我都覺得佢奇怪 呢個問題係應該佢根本無貨源 所以要左搵右搵
業內最高利潤係咩產品?

中國製軍事模型,賺嘅%超高
但係係香港要做外銷先賺到錢,因為香港人上到淘寶買

竟然, 我識小號手, meng個d, 超正,出埋二戰概念坦克

小號上淘寶啦 唔好係香港買
MENG靚野 我見過中國産既最高質素
香港有代理 唔好去街舖買

邊個係代理?

環球同HobbyEasy 咁你應該知要去邊間買啦
HE網店嚟 但可以去佢倉到買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞