做緊模型業,你問我答

1001 回覆
54 Like 2 Dislike
未追晒post問過勿插

巴打話有玩開車想問下你點睇

1. 1/24 車有咩地方買好? 街舖愈黎愈少款
2. Tamiya係咪唔出1/24車 一年先可能出一款新 相反Aoshima都係好aggressive 仲同beemax合作出新野
但我覺得tamiya啲舊模質量依然秒殺其他牌子
3. Fujimi啲模憑乜定到咁貴 出名料差

另外想問下熟唔熟1/18同1/43成品??
成品咁多牌子邊間造工最好
近年新出牌子tarmac點睇

1/43無乜話邊間特別好 1/18突然唔記得牌子名 等我諗一諗再覆
Tarmac平靚正

想入行
如果想好似精品同孤仔咁賣figure有咩建意?

我建議你唔好入行 figure一入要入好多款
貨又貴 量又大
我上面講過 figure每次出都會出幾款 根本好難一起手就做
另外figure好多時都係散件返貨 你每次都要幫佢地執骨再做packing先賣得

但賺得多不多
如果賺得多
我做其他等有多d錢再做可不可以
如lego,b記d變身器
同一開始做邊d最好?

LEGO唔係我哋呢啲細舖做 想知再講
Bandai瑞記做代理 一起步好難做
真係想入行嘅 我建議你入模型/玩具批發代理公司返吓工 睇下呢個行業點先

但我見現時點個d有細舖做LEGO
同初入行人工幾多?

佢地細舖LEGO好多時係外國入貨 你要有熟人幫你係外國入先得
白紙入行大約$15000

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

想入行
如果想好似精品同孤仔咁賣figure有咩建意?

貨又貴 量又大
我上面講過 figure每次出都會出幾款 根本好難一起手就做
另外figure好多時都係散件返貨 你每次都要幫佢地執骨再做packing先賣得

但賺得多不多
如果賺得多
同一開始做邊d最好?

真係想入行嘅 我建議你入模型/玩具批發代理公司返吓工 睇下呢個行業點先

同初入行人工幾多?

佢地細舖LEGO好多時係外國入貨 你要有熟人幫你係外國入先得

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

因為就算無學歷都要有腦 每日都好多嘢變

貨又貴 量又大

但賺得多不多
如果賺得多
同一開始做邊d最好?

同初入行人工幾多?

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

貨又貴 量又大

但賺得多不多
如果賺得多
同一開始做邊d最好?

同初入行人工幾多?

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

可唔可以講下新仔做野的情況同見邊間好?

同初入行人工幾多?

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

新仔應該學下訂貨搵貨咁

同初入行人工幾多?

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

新仔應該學下訂貨搵貨咁

工時如何
我以前有fd做誠哥d公司
日日ot,永無補水
仲要萬三都無
雖然包食
但無私人時間

點睇自己上ebay開間鋪賣模型?
我一直都有諗過用自己屋企做倉,長期放十零部係ebay到賣
照計賣飛機模型,大陸攞貨再遠銷海外應該幾好利潤
但係又怕遇到D撚屌亂咁claim退貨,搞到連運費都蝕埋

小本生意嚟講都ok 可以慢慢入貨試下先 加油

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

新仔應該學下訂貨搵貨咁

工時如何
日日ot,永無補水
仲要萬三都無
雖然包食
但無私人時間

大約每日8個鐘 ot有補水

下,新人都萬五
好過你返誠哥d公司😂😂

有無學歷要求?

無 識英文就掂

新仔應該學下訂貨搵貨咁

工時如何
日日ot,永無補水
仲要萬三都無
雖然包食
但無私人時間

六天工作?
邊間好?

有無學歷要求?

無 識英文就掂

新仔應該學下訂貨搵貨咁

工時如何
日日ot,永無補水
仲要萬三都無
雖然包食
但無私人時間

六天工作?
邊間好?

多數六天 呢排唔多覺有邊到請
有好多人想入行 但係有兩樣最基本嘅野要做好
1) 幫自己賣咩定位
2) 一定要有一個固定貨源(最好同廠直接傾)

固定貨源真係好緊要 想請教點同日本廠deal

同Hasegawa就直接deal
笨大就搵中間人 中間人再抽返我哋水

有冇笨大中間人可以介紹

你做生意定係咩? 留個tg

Online shop小本經營緊
https://t.me/j2kgg
又有人想入坑賣PVC FIGURE....建議追下POST...

另外我去阿威間老翻鋪見工, 開14K都唔請我, 唔知係咪多口爆左自己識Toysntoys啲人啦...
另外LEGO如果行貨係咪得尖嘴個間代理?

Asiagoal好似得啲配件類...

熊貓成哥就入日版, 但聽聞美國個邊如果做特價, 個價會超低, 詳細真係唔知了, 等樓主大哥爆料

熊貓成哥就入日版, 但聽聞美國個邊如果做特價, 個價會超低, 詳細真係唔知了, 等樓主大哥爆料

LEGO香港得一間總代理 價永遠唔會減
LEGO係歐洲同美國一減價平到痴曬線
佢地會係歐美入貨 再以低於港行少少價錢嚟賣 賺好多
同埋好多香港人LEGO 唔睇價

好多細公司要白紙

好多細公司要白紙

謝回LEGO資料

細公司真係咁怕人帶走啲料自己做?
但老翻起家個間明明一個月訂貨幾百個上落
佢減價時細鋪一齊叫救命...
另外LEGO我主要去銀行中心個間同LETXGO
銀行中心個間真係唔洗點格價了, 差幾十真係唔想行, 同埋佢似係大水貨拆家,
LEGO盒上面貼自己貼紙。

好多細公司要白紙

謝回LEGO資料

細公司真係咁怕人帶走啲料自己做?
但老翻起家個間明明一個月訂貨幾百個上落
佢減價時細鋪一齊叫救命...

行頭唔大 如果你識得太多 有老細會驚你食夾棍 等等
另外LEGO我主要去銀行中心個間同LETXGO
銀行中心個間真係唔洗點格價了, 差幾十真係唔想行, 同埋佢似係大水貨拆家,
LEGO盒上面貼自己貼紙。

銀行中心聽講係香港總公司直接批貨俾佢清

點睇自己上ebay開間鋪賣模型?
我一直都有諗過用自己屋企做倉,長期放十零部係ebay到賣
照計賣飛機模型,大陸攞貨再遠銷海外應該幾好利潤
但係又怕遇到D撚屌亂咁claim退貨,搞到連運費都蝕埋

大陸拎貨? 直接同廠拎?
咁係香港做艇都可以搵到啲
巴打舖頭有無擺自己1/24車作品

另外想請教下拋光
我成日都噴光油噴得太厚
試過厚到差唔多車身既滲線位都填滿埋
但又怕太薄磨兩磨就穿
有咩技巧
試過用布捽拋光膏得太大力(捽到吱吱聲)捽到有裂紋
但唔用力捽好難造到鏡面
可唔可以問高達野
巴打舖頭有無擺自己1/24車作品

另外想請教下拋光
我成日都噴光油噴得太厚
試過厚到差唔多車身既滲線位都填滿埋
但又怕太薄磨兩磨就穿
有咩技巧
試過用布捽拋光膏得太大力(捽到吱吱聲)捽到有裂紋
但唔用力捽好難造到鏡面

上面有講 已經唔砌
輕力啲去磨 薄好過厚
你內功深厚
可唔可以問高達野

問得 不過已經唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞