20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (5)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
Thx ching
唔好意思想問下 今日收到發放貸款通知書
我本身想借全額學費 5萬幾
佢封信寫發放比我嘅貸款額係2萬8千幾 一期學費

我想知2萬8千幾係我借到嘅總金額定點?
定還是我係借到全額 但係分兩期發放?

因為佢有行細字寫住:本處只會在你就讀的院校與本處確認你於本學年總共修讀的學分後發放第二期的資助
我唔太明唔該定咁多位巴絲打先
same here
我補交咗資料 ,已經超過左60日
有啲驚係咪漏左我
我連接獲通知書都冇
定係佢叫得我補交,即係接獲咗?
自己打電話上去問,或者sd email
冇結婚即係冇結婚證,叫你阿媽拎張白紙寫明情況 最後一句寫「本人謹此聲明,本人所提供資料準確無誤,並對此負責。」
去銀行櫃檯申請,同佢要幾月至幾月嘅月結單,佢地會寄信去你屋企。
你借到全額,佢分兩期發放
唔該晒您~
想問下如果我sem1就quit咁可唔可以拎埋sem2學費黎用?
Ok thanks
交完申請搞緊後補資料,老母話唔記得咗報一個銀行戶口,但後補資料又關冇報嘅呢個戶口事,係咪死得?
ps個戶口得幾豪子
如果佢check到呢個戶口,如果你屋企入息係勁低今次會放過你,但係會收到警告信。嚴重啲就DQ你,下年再申請
即係只要佢有收到你嘅資料就會處理,你掉左個箱果時有寫埋自己嘅application number就得㗎啦
最嚴重就cancel今年你份申請,同埋會有封警告信同你講下年再犯嘅話有機會直接reject你份申請
米傻啦緊係唔得
就算派埋第二期畀你
只要佢同你院校查詢返知道你quit咗之後
就會送信嚟同你追返
想問吓如果email左申請放寬彌償人嘅表大概幾耐會有結果同通知? 係會寄信過黎定係email覆?
non mean叫我上網預約時間交文件
但我上網預約佢話我資料唔岩
驗證失敗。輸入的出生日期及/或手提電話號碼與學資處的記錄不符。請檢查並重新輸入。
但我睇返資料 我打嘅野完全無錯 咁姐係點 可唔可以寄信比佢就算 唔想晨早流流去拎籌...
或者擺長沙灣office門口個箱得唔得
我申請左non means亦都批左 分兩期平均派
但係我第一期學費比較高 想問下有無得要求佢派足我第一期交左嘅錢先?

已經email問左 但未覆 心急想知所以係到問
請問下去銀行申請咗轉帳紀錄
但今日都仲未寄到
學資處deadline係11月4號
已經過咗兩日仲未收到銀行封信
所以寄唔到去學資處
會唔會真係取消申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞