20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (5)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
上年都係要補交資料
12月先收到第一期
然後1月就第二期
基本上批得就有錢
Ching係咩U?
依家先開始準備non mean啲貸款文件想問下如果我依家先交咁 最近三個月嘅入息證明 係咪即係指9-11月嘅入息證明
唔還最SO
生活費貸款要交埋貸款文件先會比埋你,但grant出完結果信之後就會比,兩樣野唔會一齊出
我建議準備埋12月,就過12月
想問吓交完non mean啲文件之後 有冇得check自己交成點
我上sfo嗰到仲係見到自己係 "已發出結果通知書”
係唔係要打電話問先有進一步嘅消息
想問下8大Grant loan個Grant既助學金係唔係會過落自己銀行戶口Thankssss
9月到依加 交左幾次補充資料 都未有結果通知
今日deadline 交學費
你defer左未?
學習開支個個助學金

諗緊問屋企借
想問成功申請咗non means嚟緊交學費係點樣?
係入錢落我個銀行戶口定佢直接幫我交俾學校?
同埋佢個「貸款支取日期」通常會係幾時?
send email問,上網冇得睇
申請係一個學年計,唔洗個個sem申請一次
所有grant都係過落戶口
打電話比主任問
1)pin有寫,下次睇曬先問
NLSFT係過落學校
NLSPS係過比申請人

2)貸款支取日期係咪即係想問幾時發放貸款?
一般來講交齊貸款文件後既2-4星期
唔該巴打同埋想問下如果出完Grant諗住直接Loan埋既話係唔係直接print曬啲文件再填返同寄返去學資處就ok? 因為唔知仲洗唔洗係個system到apply多次thanks
想問準備收下半期non mean 錢
我申請咗GAP gem 有冇機會或者點先可以照拎到啲錢
請問一下如果屋企人本身出現金糧,冇報稅(用稅款計算機計過係免稅),係咪都可以直接寄份表去稅務局攞IRC2815/2816?
可以啊
不過有機會被學資處勸你交收入自述書
上年就係去稅務局拿稅單 結果學資個邊話個張野一定要九月一號拎先得 最後又拎張左新嘅交
今年就直接收入自述書 一take過交掂
想問吓銀行轉數快落oepay嗰啲錢係咪一定會比佢問用黎做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞