20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (5)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想問問
如果佢批咗一年42100 ,但實際學費係36000
咁佢會照出21050,定18000
呀媽可以做彌償人 要交佢嘅三個月糧單、三個月內嘅住址證明、現時工作地址證明,請問我有無理解錯?
實際學費,如果比多咗會叫你嘔返出來
同問,今個月8號寄今日都未有回信
上個月頭交曬grant要嘅文件之後就無收到學資處嘅任何通知
已經一個月啦
係咪代表我無嘢漏交等結果就得?
請問如果我想親身補交fasp嘅申請文件的話,現場有無公文袋或者file之類嘅嘢俾我入住啲文件擺落個箱到?

記得公文袋面要埋寫自己電話、身分證&case number
Thankssss!
thanks
今日收到拒絕申請既掛號信
原因係報漏/少報阿媽既全年收入 同埋 冇交阿媽既戶口資料
但我細佬係8月頭先交齊(個排郵局關左門幾日)阿媽既資料 包括全年收入同埋戶口
而我就係9月中申請 申請個陣冇叫我填屋企人收入
佢而家先殺出黎話冇
諗住聽日打去問下咩事 定係申請覆核好? 好迷
想請問non mean asso同還錢嘅嘢
1. asso正常嘅係咪每年申請每年攞~50000學費?
2. 如果係咁逐年申請咁開始還錢個period會點 係咪會統一
3. 同上面如果yr3入左UGC再申請第2個non mean咁係咪還嗰筆會再遲2年

唔該定先
想問下咁多位巴打
如果屋企人有4戶口,係咪要4個戶口的12個月存摺簿存入紀錄或E-statement
yes
thx,巴
假設我呢刻先交齊資料,之後嘅程序係點
你今次係交第一輪定係補交
第一輪
交完一排會有第一封信,對返啲資料無錯就ok

再下一封信就係叫你補交資料,齊資料就有結果信 (大概要一個月--個半月時間)
thx巴
想請問如果FASP full grant
第一期錢係咪一半學費助學金 + 一半學習開支助學金?

而關愛基金同車船津貼就會另外再出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞