20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (5)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
就算係現金出糧都要拎
最好係寫收入自述書
拎稅表都可以
我係交咗收入自述書俾學資處,然後佢寄返信嚟話要拎IRC2815/2816。
定巴打意思係收入自述書交俾稅局?Thanks
佢咁講就去拎稅表交俾佢
填左申請表 email稅務局一個月左右會有 睇佢地個邊效率如何
填完申請表之後寄去稅局就得,記得要夾埋屋企人身份證副本比佢。
睇pin
你而家應該係要向學資處證明屋企唔使交稅?
應該就係咁
我諗我照樓上巴打講去拎咗稅局張嘢先
啱啱先1月頭
等下啦
做嘢唔使時間咩
咁誇張?建議問下
hkcc defer letter係咪交返比學校就ok
我都係打電話問左 信又寄左嚟 就係未有錢
你收到咩信
我只係收到個確定申請通知書
過咁耐又冇叫我補交野又冇錢收都唔知點俾sem2學費
收到申請結果通知書 姐係批幾多grant同loan比你 但唔知要等幾耐先過錢
起碼都叫收到結果通知書 好快就有錢
首期助學金通常會在申請結果通知書的發出日期起計二個星期內,發放到你指定的銀行帳戶。
被學資處覆查 佢要我銀行幾年既紀錄 又要我寫咩存款來源 提款用途 轉帳去向個啲
想問下 係咪要比埋轉帳人戶口同名佢 去銀行申請既話 佢話要每筆交易250蚊 我有好多筆轉帳 轉比個Fd
次次都係幾百蚊內 而家點搞好?
推一推
想問下grant 同loan可唔可以一齊apply
基本上要寫番筆錢點黎/用左去邊
除非佢特登要求要有轉賬證明
佢就話提供證明文件 冇話邊條數 我就諗係咪全部轉帳都要 勁多轉帳一百幾十既數
打電話問下
想問收到grant個封通知書, 想申請loan,但個陣佢地已經wfh,loan又要親身去交 打去又冇人聽 點算
有冇巴絲試過late apply non means係咪郵寄所有資料過去加埋封解釋信就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞