20/21 Grant Loan & Non means 討論區 (5)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
唔會, 詳細上個post有答過, 可以叫朋友爬文
打去稅局問1878022
唔一定, 打去問最準確
唔洗填收入, 即係你填嘅係簡化版申請表,
完整版被拒絕申請= 簡化版一樣被拒
咁我係咪唔好再去申請覆核?
見上邊講拒絕申請之後會查得更加嚴謹
明明交齊資料都話我冇交到
打去問下
正常係
叫你去稅局應該係拎IRC2815/16
公司印鑑就係公司印囉有啲公司電腦出就冇蓋印
搞清楚個因果先
拒絕申請唔係因為冇交齊, 係因為漏報
舉個極端嘅例子
填年薪$1, 交齊文件後發現年薪$1,000,000
如果咁都冇後果, 你覺得有冇問題?

如果漏報係冇心之失, 真係冇其他資產再漏嘅
你可以去申請覆核
認真一問 特別情況
想借non means 但因為屋企情況 老豆老母都做唔到彌償人(老豆唔肯關係好差,老母冇收入) 身邊都冇人做到 就算申請放寬係咪都冇用 係咪可以收皮...? 唔想出黎做一年野再讀呀
有冇人都係相同情況或者經驗
唔該晒師兄既回覆
我重新睇過一次我細佬份完整版申請表 的確係佢係戶口申報個到填漏左阿媽既戶口
成件事係我地自己睇漏眼
今年應該就咁完了
屋企真係足夠地窮, 都可以去覆核
拒絕完開返Case嘅例子係有唔少
如果財政負擔唔算太重, 就下年再申請
記得睇清楚個pin再填form!
想問問學資處會唔會check Payme a/c
平時同朋友食飯會用payme 收翻錢,有時會過翻啲錢落銀行戶口度
想知補交文件過左deadline點算

佢份信寫住21号前要郵寄或親身交
但係我今日先收到信 要點處理好
爬完文 原來樓上有講
得阿媽每個月唔夠兩萬收入
自己得少少儲蓄 可以交到第一期學費
如果覆核原因寫睇漏眼會唔會唔批
你有冇啲親戚/fd夠21歲而有固定工作?有嘅話可以叫佢做彌償人
就係冇親戚呀....冇咩朋友出左黎做野
就算有都唔太熟 更何況叫佢地比收入證明
盡快補交囉,唔遲都遲左,仲可以點
真係擔心嘅,試下揾張紙寫底因為幾多號先收到信,所以遲左補交

thx a lot
唔同, IR56_ 係每1份工, 僱主有報稅就有1份
IRC2815/2816係包含哂一個財政年度咁多份僱主有報稅嘅工

IR56F, 只係證明到離咗職, 證明唔到之後冇返工
我唔清楚封信係要求你交啲咩
但如果寫明要去稅局拎IRC2815/16
除非有連續9個月嘅全職收入證明文件, 如果唔係都係要拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞