信用卡討論區(99)上個post好靜

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
點蝕法?我assume兩張卡都只係做本地簽賬,唔做網上簽賬。

Red 最尾嘅數:3000+500-(3000*0.1)=3470
Citi 最尾嘅數:3000+500-(500*0.15)=3425

某三個電子錢包
係咪Apple Android Payme?
(純粹舉例說明,已經盡量隱姓埋名,勿插)
citi八達通回贈得0.5%,極端例子視乎點簽賬/簽賬類別,某D呢度唔講得的卡回贈隨時係citi八達通的十倍
某三個電子錢包:呢度一樣唔講得
咁citI 除咗8仔卡 仲有邊隻值得申請又可以豁免年費?
其實計番都仲係好抵玩
兩張卡碌payme
自己碌多一千
當你八達窿撘車撘400回60
咁你都仲有6%
前提係你要有兩張卡碌payme

當然
你用某兩個電子銀包
或者你係老人家咁我冇嘢好講啦
我係冇用藍綠既情況下,今個月改用Citi做常用卡應該仍然有著數,之前一直用HSBC VS 3.6%食飯,Red 2%超市/1%其他。係盡量用返HSBC VS食飯以外,其餘所有簽賬用Citi,不過要申請Cash Back先唔會蝕太多。下個月HSBC出最紅冬日先再考慮。
payme而家唔係淨係碌到1000? 點碌2000?
分得兩張卡即係碌兩個 account 啦如果佢有本事搵到第二個人頭的話
HSBC Red 處理申請通常要搞幾耐?
14/10 網上申請到依家仲係處理中
仲有咩E wallet 可以當洗錢咁?「比我」之外仲有?
睇心情
Sc 360 換回贈個度 其實係咪睇唔到。啲回贈係迎新定係自己碌返黎??
睇唔到,自己計
台灣兩大政黨囉,自己諗吓啦
芝麻人嘅果兩個
想問citi hktvmall果張D迎新分係咪可以直接換返簽帳額咁cash back比返你?
簽8000回1400計埋referral食迎新都幾抵
當你忘記左佢,就會有信話你知你俾人reject
打左去客服屌下鬼 好似話會加速我既申請(or reject)
嗰陣開完advance第一次申請紅白金--5日
半年後為食迎新開普通白金--兩日
一路用咗幾年
到上年Red新出嗰陣頭幾日即apply--10秒
之後過多個月VS都係--10秒
利申:
大貓出糧戶口
喺佢個app 自己申請
從來冇中過邀請嗰啲

感覺上係你未用過佢啲卡嘅話
第一張要審批詳細啲
舊客用開佢又有開你record嘅話
冇事冇幹又Meet到requirement嘅就系統自己秒批
好耐無入嚟
點解仲有人講scsc1.5% 200先回狗也不屌
做乜連中資卡都唔講得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞