公務員2017年加薪

597 回覆
16 Like 39 Dislike
4.5%

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

你班垃圾公務員一啲貢獻都冇返去食屎呀

on9仔
你自己考唔到公務員關人撚事

叻既一定唔留政府搵食 留得係政府都係想安穩

利申: 已有offer 考慮緊 因為自己唔叻

我覺得公務員最有吸引既係宿舍

你話大學畢業, 個人唔太惡劣既做幾年野要搵3幾萬都唔係十分難

冇大學學歷又冇一技之長既就當然碌入去食佢每次跳POINT啦

正常普通MPS公務員邊度有宿舍

所以我D FRD考到海關督察即刻結婚做人生贏家
冇宿舍既話其實好似冇乜值得做
你有能力既打私人工其實升得快過政府工
當然如果你係100毛嗰陣日日扮工等收工既就唔好問點解人地升得咁快/轉一轉工加咁多啦

用公務員身份申請公屋/抽居屋其實都差唔多
間宿舍係退休果陣要還返出來

排公務員隊唔係有max point?

21點或以下

21以上係咪冇份
跟返普通隊又過入息

四萬人工都唔洗住公屋喇

22或以上做夠三年可以申請房屋津貼 類似每月比五千你供樓
其實我都唔係咁明 , 低級公務員如果結左婚 (配偶唔係公務員), 點申請公屋 / 居屋 ? 有冇入息資格限制 ? 有冇資料link 睇下 ?

公務員事務局個網
魚蛋論: 我唔要加薪,我要公務員同我一樣無得加薪!
陣酸味濃烈到呢

公務員跳point=出面加人工
淪陷20周年,應該出多個月糧。

係真就好

正呀

真唔真

如果係真都加成2千
fat fat la

係真就好

正呀

真唔真

如果係真都加成2千
fat fat la

低層高過中層?堅唔堅呀
之前好似無試過
其實一直都講,每年既薪酬調整點解會比人講成加薪,大家記住呢個政策係案市場實際情況釐定,
即係話可以係減,咁可能你會話年年都加架啦,所以就講係案市場情況,最值接係通脹/通縮
耐何,每次薪酬調整都追唔到通脹水平,而大部分人都會認為係所謂既加薪,只可以講食慣屎既人
會認為粥係美食
其實一直都講,每年既薪酬調整點解會比人講成加薪,大家記住呢個政策係案市場實際情況釐定,
即係話可以係減,咁可能你會話年年都加架啦,所以就講係案市場情況,最值接係通脹/通縮
耐何,每次薪酬調整都追唔到通脹水平,而大部分人都會認為係所謂既加薪,只可以講食慣屎既人
會認為粥係美食

係咁㗎啦,好多工會都嘈過話唔應該扣增薪點添
做得公務員都係求安穩,唔會發達,只係餓你唔死
真定流

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

on9仔

考到一定係叻 只係求安穩
如果唔叻 點考到

考到officer 先算叻

2A3O都係officer
留名六月加人工

係真就好

正呀

真唔真

如果係真都加成2千
fat fat la

低層高過中層?堅唔堅呀
之前好似無試過

好似好幾年都係,但係會拉到同中層一樣

btw,3.11

係真就好

正呀

真唔真

如果係真都加成2千
fat fat la

低層高過中層?堅唔堅呀
之前好似無試過

好似好幾年都係,但係會拉到同中層一樣

btw,3.11

好多時係中層高過低層,之後低層最後同中層睇齊

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

on9仔

我覺得公務員最有吸引既係宿舍

你話大學畢業, 個人唔太惡劣既做幾年野要搵3幾萬都唔係十分難

冇大學學歷又冇一技之長既就當然碌入去食佢每次跳POINT啦

好似得消防/警隊有宿舍
公務員樓要自己俾$買🙂

唔識唔好亂講好嘛
四大部隊都有宿舍
會認為粥係美食

唔洗下下諗到咁極端既
Partime 希望有得跟住加啦

加夠4%
冇5%好難收貨

啱 5%先加得少少 我唔撈啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞