公務員2017年加薪

597 回覆
16 Like 39 Dislike
我想要雙糧呀, 花紅都算啦
有咩可能綜援都有雙糧公務員無

合約員工都有約滿酬金啦
一年一次咪等於雙糧

公僕要雙糧花紅真係講唔通嘅
你當人工/其他福利補償返啦
還返一世醫療比我

利申:新制苦主
還返一世醫療比我

有返舊制福利你又未必入到政府啫
還返一世醫療比我

以前先少人爭喎
d老海鮮重話做政府工比人笑
還返一世醫療比我

比返啲AL 我呀
啲老屎忽爆假 隔個星期要放
仲要做埋佢個份
去個旅行都要計住計住點慳多日假
子女讀書津貼冇左???
還返一世醫療比我

以前先少人爭喎
d老海鮮重話做政府工比人笑

今時今日有返40.5 VL儲180日
pension
子女讀書津貼
我諗三大畢業都唔一定考到ACO
加完護士4萬人工未
6月入職
唔知加幾多
如果我合約轉長工
合約果邊會唔會回番回溯舊錢嫁?

合約有約滿酬金
做公務員乜撚都冇
得爛鬼免費睇獸醫

無?
加完護士4萬人工未

RN
point 15-25
其實我真係有諗過組織個新制工會
仲同身邊考到eo 或同等既朋友傾過
不過最後都不了了知

利申:低層打雜

無號召力
無後台
唔熟內部運作
應該好快收皮
食屎Lu 醫管局文員仔等佢開飯

上年唔係5點幾減1點幾 我想知個1點幾 點計

佢好似拉平均
有好多公務員跳到max左無得跳就0
Average之後就1點幾

而家退休潮 已max公務員愈來愈少
所以已經由上年一點幾變到而家2%

遲下咁搞法會否變減薪

其實新制公務員應該自己組個工會,只比新制加入,幫新制爭取福利

還我舊條款

下世啦...
都無可能

香港獨立後就得

獨立後先冇可能,到時民主左成個公務員制度外判出去都似。
屌我低下層黎架炸,加翻同上年一樣已滿足
扣除增薪點 即係點計法
扣除增薪點 即係點計法

大部分公務員職級的薪金由相關薪級表(目前共有 11 套公務員薪級表)上的一系列薪點 所定。公務員如工作表現(包括品行、態度和效率)令人滿意,便會每年獲遞增一個薪 點,直至達到所屬職級的頂薪點為止。由於薪酬趨勢調查範圍涵蓋私營公司的基本薪 酬和浮動薪酬(包括非固定獎金),因此,須從薪酬趨勢總指標扣除公務員每年遞增薪額 的開支(以某年份薪酬支出總額的某一個百分比計算),以得出薪酬趨勢淨指標。

唔知佢噏乜鳩...
扣除增薪點 即係點計法

大部分公務員職級的薪金由相關薪級表(目前共有 11 套公務員薪級表)上的一系列薪點 所定。公務員如工作表現(包括品行、態度和效率)令人滿意,便會每年獲遞增一個薪 點,直至達到所屬職級的頂薪點為止。由於薪酬趨勢調查範圍涵蓋私營公司的基本薪 酬和浮動薪酬(包括非固定獎金),因此,須從薪酬趨勢總指標扣除公務員每年遞增薪額 的開支(以某年份薪酬支出總額的某一個百分比計算),以得出薪酬趨勢淨指標。

唔知佢噏乜鳩...

即係喺調整人工時考慮你有得跳point
所以會減少少百份比❨不過都係跑贏大市❩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞