公務員2017年加薪

597 回覆
16 Like 39 Dislike
今年年尾私人工加薪指標已出,1.96%

加幾百蚊比你仲想點
公屋/綠表個d 真係姑寒到,quota 又少,又唔係可以打街外人尖

食屎啦呀松

本身好似已經係獨立的一條隊,點俾你打尖。
上面班人識唔識字,遞增薪%係要倒扣個舊

個數愈細愈好

咁今年個薪酬趨勢總指標有未?

屌…

等睇on9仔齊齊炒車

屌…

屌,肯定又係低層跟中層加幅,高層加最少
根本同私人市場相反,超唔公平

屌…

高層已經好高人工啦,咁叻咪出去私人市場做囉。

屌…

求解

個數愈細愈好

呢度小學雞多 所以算啦

咁多弱智
寫到明係跳pt個percent都鳩叫

個數愈細愈好

呢度小學雞多 所以算啦

咁多弱智
寫到明係跳pt個percent都鳩叫

之後會出返總指標%再減返遞增就係個加薪

屌…

高層已經好高人工啦,咁叻咪出去私人市場做囉。

乜野logic
上年公務員流失率咁高
今年薪酬調整政府額外加0.5% 不是夢
明天
今年係 777 上任, 加上又出左離任公務員數字創新高

加上之前 777 成日屌鳩胡鬚佬守財, 仲要嚟緊係 20 周年淪陷追悼會

今年加薪擺明會維穩為重啦

我估 由原本 4.5% 改睇為 4.6 - 5%

今年係 777 上任, 加上又出左離任公務員數字創新高

加上之前 777 成日屌鳩胡鬚佬守財, 仲要嚟緊係 20 周年淪陷追悼會

今年加薪擺明會維穩為重啦

我估 由原本 4.5% 改睇為 4.6 - 5%

下次先係777揸旗

希望守到3呢個底線

你個位去到21嘅話
你去到就有

想問21以上有幾多
有EO offer 諗緊轉唔轉過黎好

pt 22 房津$5160/月
pt 33 $6xxx
所有房津最多拎十年

長知識

好似連低point都有依家

pt22以下要做夠20年先可以申請房津
某d高pt可以申請宿舍
公屋同綠表居屋就得pt22以下先有

https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gemwscwa.org.hk/2016%2520Data/c201604c%2520(1).pdf&ved=0ahUKEwiH2q69hN3TAhXKoJQKHQ-dCeIQFgg9MAM&usg=AFQjCNFNLmp_UlrrLk--sbLP7uIcnthJ1g&sig2=hYgWzTXlo2LythwiD2xb_w
無錯,同埋拎咗公屋/綠表就唔可以再拎房津
呢個時勢低級rank想有屋住拎綠表最高性價比

有同事話
如果無拎公務員公屋/綠表
而係自己排街外隊得到的公屋/綠表
因為無拎到公務員房屋福利
所以都可以拎到房津
點睇,未有確切答案

想問21以上有幾多
有EO offer 諗緊轉唔轉過黎好

pt 22 房津$5160/月
pt 33 $6xxx
所有房津最多拎十年

長知識

好似連低point都有依家

pt22以下要做夠20年先可以申請房津
某d高pt可以申請宿舍
公屋同綠表居屋就得pt22以下先有

https://www.google.com.hk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.gemwscwa.org.hk/2016%2520Data/c201604c%2520(1).pdf&ved=0ahUKEwiH2q69hN3TAhXKoJQKHQ-dCeIQFgg9MAM&usg=AFQjCNFNLmp_UlrrLk--sbLP7uIcnthJ1g&sig2=hYgWzTXlo2LythwiD2xb_w
無錯,同埋拎咗公屋/綠表就唔可以再拎房津
呢個時勢低級rank想有屋住拎綠表最高性價比

有同事話
如果無拎公務員公屋/綠表
而係自己排街外隊得到的公屋/綠表
因為無拎到公務員房屋福利
所以都可以拎到房津
點睇,未有確切答案

綠表都得 公屋好難喎
唔多人既話CA都分分鐘過入息 點拎
公務員的薪酬趨勢調查星期四有結果,公務員工會聯合會總幹事梁籌庭表示,對結果不感樂觀,因為調查的數據是滯後一年,就算和市場同步,亦只是加薪4%,還要扣減遞增薪點。
梁籌庭又指,2015至16年度公務員離職人數創新高,相信與福利較以往差,以及工作壓力有關。他又指,目前正值公務員「大換班」﹐在「退休潮」之下,預料高流失率會持續約6年。
公務員的薪酬趨勢調查星期四有結果,公務員工會聯合會總幹事梁籌庭表示,對結果不感樂觀,因為調查的數據是滯後一年,就算和市場同步,亦只是加薪4%,還要扣減遞增薪點。
梁籌庭又指,2015至16年度公務員離職人數創新高,相信與福利較以往差,以及工作壓力有關。他又指,目前正值公務員「大換班」﹐在「退休潮」之下,預料高流失率會持續約6年。

真係4%既話,減完遞增薪點3%都冇

真係4%既話,減完遞增薪點3%都冇

我屌佢老母
估計有4%左右呀嘛
早過日放晒風話公務員流失率創新高 唔知今年會唔會振一振士氣加多幾個%呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞