公務員2017年加薪

597 回覆
16 Like 39 Dislike
收到風了 大約3%
差在特首會唔會好似上年咁+多0.5%

林鄭唔加多d穩唔到軍心

叫佢食屎啦 社署d政策多得呢條八婆唔小
今年又無pt跳,寄望salary adjustment多少少

已MAX人士

前輩

定係佢畀人寫到要停point 今年無 下年有

講又字 定唔係第一次俾人停point

衰d乜
利申 幾個月就有撚樣話要投訴我串咀
長糧出左rate呢 仲少過上年
收到風了 大約3%

林鄭唔加多d穩唔到軍心

今年都唔係林鄭話事 下年加薪先關佢事

唔好搞事

年年講加人工總有d牛鬼蛇神撲出黎
我唔加你估商界又加唔加呢
大把企業望住政府個數 我唔加你都唔會好過

我寧願攬炒都唔畀你班仆*有人工加

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

你班垃圾公務員一啲貢獻都冇返去食屎呀

on9仔
你自己考唔到公務員關人撚事

叻既一定唔留政府搵食 留得係政府都係想安穩

利申: 已有offer 考慮緊 因為自己唔叻

我覺得公務員最有吸引既係宿舍

你話大學畢業, 個人唔太惡劣既做幾年野要搵3幾萬都唔係十分難

冇大學學歷又冇一技之長既就當然碌入去食佢每次跳POINT啦
今年又無pt跳,寄望salary adjustment多少少

已MAX人士

前輩

衰d乜

對vip真可憐
收到風了 大約3%

林鄭唔加多d穩唔到軍心

今年都唔係林鄭話事 下年加薪先關佢事

係囉 今年關佢咩事
出黎做野講貢獻 我屌
想問講貢獻果d貢獻左gdp幾多%

我返工第一日就知我冇咩貢獻
日日返工做到仆街 可唔可以加返10%可憐下我
6月入職
唔知加幾多
如果我合約轉長工
合約果邊會唔會回番回溯舊錢嫁?

合約有約滿酬金
做公務員乜撚都冇
得爛鬼免費睇獸醫

我差幾個月就拎
不過入政府唔要啦
扣埋mpf得個4,5萬

已MAX人士

前輩

衰d乜

第一年無得跳pt

你HA point幾?
醫生?

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

on9仔

你話大學畢業, 個人唔太惡劣既做幾年野要搵3幾萬都唔係十分難

好似得消防/警隊有宿舍
公務員樓要自己俾$買🙂
雖然唔係公務員
但都跟政府加人工
雖然唔係公務員
但都跟政府加人工

津校教師?

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

on9仔

好似得消防/警隊有宿舍
公務員樓要自己俾$買🙂

可以綠表抽居屋/排公屋

你班垃圾食屎啦*你老母

on9仔

on9仔

考到一定係叻 只係求安穩
如果唔叻 點考到

考到officer 先算叻

考到2A3O都供唔起樓啦
希望唔加

利申得6.66
公墓完正 死乞衣

唔好搞事

年年講加人工總有d牛鬼蛇神撲出黎
我唔加你估商界又加唔加呢
大把企業望住政府個數 我唔加你都唔會好過

我寧願攬炒都唔畀你班仆*有人工加

你呢啲on9唔死冇撚用
成日喺度幻想
結果我哋咪又係有人工加

講得出攬炒嗰班人一係未做過野一係搵返萬零蚊既工加幾%同唔加一樣

公務員凍得薪或者減人工成個市場肯定已經差到爆, 企業裁員, 失業率上升

其實我都好想公務員冇人工加
睇人仆街最開心

無可能, 開會傾加唔加果班都係公務員來
你覺得唔會加?
再者宜家d物價真係貴
成班垃圾 公墓員 落地獄啦
加薪未必係公務員
好多機構都係跟政府個point
又有好多係政府funding機構
政府加薪即係要批多d錢出去

你地會唔會睇野太窄?
靜係知跳錢得公務員先有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞