公務員2017年加薪

597 回覆
16 Like 39 Dislike
pt 33 高過 pt 34
0.5%

係 加左Point 仲低左人工 好反智

你份housing先係重點啊
過左34唔同玩法架

你份housing先係重點啊
過左34唔同玩法架

會調整到低過34架啦

Professional grade有omitted point會有adjust架
基本上無風無浪唔係死係apprisal手上係33上35 36上38

唔同professional有唔同玩法 最快係醫生15個point 9年
而有d post係冇得跳 詳情你查下自己個職系點計啦
其實以今年加薪幅度,仲值唔值得入政府做
岩岩畢業左一年唔係幾識野

冇大量大假 冇長糧 退休冇醫療
d old seafood 大把假 比哂你做
難升 加人工好似乞佢咁
個加薪report 用hsbc 國泰 呢2間閪野 數據

唔值得 私人市場而家好好景

但至少可以準時收工?
我都唔知咁諗岩唔岩,每年加薪同埋跟point跳
薪金幅度都會大過私人市場

政府加得少你估出面反而會加得多

你認真?
好彩都加到一千
感到失望
政府每年調整同埋跟point跳
又唔會炒人又可以準時走
好似依然比私人市場好

你認真?

真係好景喎
我細佬做貨運保險,做左幾年人工加左幾倍,而家人工連花紅都過百萬

我仲戇鳩鳩做左七年等跳pt,人工都未加到一萬蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞