請你班港女講英文唔好再chok口音

373 回覆
155 Like 12 Dislike
港女唔上連登架 樓豬應該去fb開post
唉身邊有個frd 明明英文差 去完英國一陣都冇改善 返到黎個個音都chok個rrrrr音 想同佢講有啲字冇r音又怕hurrrrt到佢

唔係得美國既r先會卷脷架咩
英國人既r會好輕 有時好似無左咁

佢根本係為左令人要知佢abc有浸過咸水返黎 先死講英文卷哂利 平時講中文又加well errrrrrrrrrm 我試過同佢講 呢個字冇r音架 佢話 下冇架rrr咩 harharharharharrrrr

我:
唉身邊有個frd 明明英文差 去完英國一陣都冇改善 返到黎個個音都chok個rrrrr音 想同佢講有啲字冇r音又怕hurrrrt到佢

佢根本係為左令人要知佢abc有浸過咸水返黎 先死講英文卷哂利 平時講中文又加well errrrrrrrrrm 我試過同佢講 呢個字冇r音架 佢話 下冇架rrr咩 harharharharharrrrr

我:

根本英文廢先會整色整水 未見過英文講得好個啲會扮accent
呢個post好嘈

我:

根本英文廢先會整色整水 未見過英文講得好個啲會扮accent

救命我唔想hurt到佢但我真係唔想再聽
麻煩搵人掉上fb/ ig乜都好俾班偽abc港女知

利申 同個女仔best frd

我:

好彩身邊得一個咁既人仲要唔熟 又係做holyshitter定anf個啲死港女黎
https://www.youtube.com/watch?v=RXGFcg5ruvk

呢種應該就係標準講女chok 口音
聽到好尷尬

有條友留言:
This maam mixes like 9000 accents into one

都唔知佢想扮咩accent 啲r一聽就知chok,有幾次都唔撚記得捲脷 但係overall都係甩唔到浸香港味

又樣衰又作狀 做乜鳩

我:

好彩身邊得一個咁既人仲要唔熟 又係做holyshitter定anf個啲死港女黎

屌全中 佢仲叫我返hollister staff
睬佢都傻
比較鍾意英國口音嘅女仔

最好係牛津腔

反而覺得英國口音會有種距離感 美式親切d

同意
俾我讀都係讀美式多
屌你垃圾連登 我係度屌緊啲人扮ABC 口音
你就係度講乜撚野鍾意乜乜口音
屌你老母 有冇咁多小學雞啊

掉返轉如果啲外國人內地人好努力講純正港式中文你會唔會又話人扮hkcitizens咁
https://youtu.be/c6YN5tDAVW4

佢講就正

條女一定濕晒
唐人講oh my god都好奇怪 你既神係邊位
no offense
點解要捨棄埋自己既文化去學人地既語言
所以我欣賞新加玻 馬拉人 有自己既英文文化

同一時間香港人咪又係笑人地既singlish 根本香港人學講英文已經係原罪
grammar要完美
冇hong kong accent同時又唔可以學其他accent

唔講最安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞