請你班港女講英文唔好再chok口音

373 回覆
155 Like 12 Dislike
比較鍾意英國口音嘅女仔

最好係牛津腔

反而覺得英國口音會有種距離感 美式親切d

there's British English, and there are wrong Englishes

English English is the best English
聽人講British accent好耐之前係捲舌,慢慢演變成而家唔捲,係咪真?
以喺倫敦留學嘅觀察
其實學好發音已經好好 口音真係唔太重要
你本身係咩人 用返咩口音 local睇你都唔會覺得好奇怪 都預左你外來人唔會有以英文為母語嘅人嘅口音
你唔好講到啲句子支離破碎咁就ok
普通日常使用上冇必要特登追求所謂嘅「正宗」
日常習慣舉止行為用詞比口音仲重要
但當然有興趣嘅學下又無妨 不過唔好亂chok 真係會幾奇怪

多數係chok 美式
以喺倫敦留學嘅觀察
其實學好發音已經好好 口音真係唔太重要
你本身係咩人 用返咩口音 local睇你都唔會覺得好奇怪 都預左你外來人唔會有以英文為母語嘅人嘅口音
你唔好講到啲句子支離破碎咁就ok
普通日常使用上冇必要特登追求所謂嘅「正宗」
日常習慣舉止行為用詞比口音仲重要
但當然有興趣嘅學下又無妨 不過唔好亂chok 真係會幾奇怪

有口音係正常,不過切忌重
呢邊有好多日本、中國人口音過份重,外國人係真心聽唔明

咁如果如以香港人黎計 好少人啲口音真係怪到人地會聽唔明嘅
不過我覺得中東嗰啲真係世界級 好多時分唔到佢地講梗英文定佢地自己啲文
蘇格蘭先世界級
上次去glasgow 十句有九句鳩估
蘇格蘭先世界級

有d地方直頭似係第二種語言
蘇格蘭先世界級

有d地方直頭似係第二種語言

澳洲先神級,去遠少少好似異世界咁
佢地撈哂幾個地方口音

我喺澳洲6年,基本上東南西中部,連outback差唔多去晒
都唔覺得夠英國果堆口音雜
喺英國幾年,唔講外來人,搭一個鐘火車可以唔同晒
其實母語係英文嘅人點諗
想像唔到唔同口音但又正宗嘅粵語係點
好憎American accent, 覺得仲難聽過hk accent
其實母語係英文嘅人點諗
想像唔到唔同口音但又正宗嘅粵語係點

https://www.youtube.com/watch?v=7kUVuPt4W_8

呢d 感覺掛
搵人share呢個post比個蕭叔叔睇

雖然British accent係好聽,但係一個香港人做出黎真係好作狀

講英文個陣chok我都由佢喇
但係佢連講中文都要chok鬼佬聲

得閒聽下
佢講英文係咪都rrrrrrrrrrr

都係個句
去澳洲死都唔好學佢地講野

仆街 不可一 不可再

得閒聽下
佢講英文係咪都rrrrrrrrrrr

都係個句
去澳洲死都唔好學佢地講野

仆街 不可一 不可再

睇到滿頭問號
蕭叔叔啲英文聽起嚟已經夠做作,但係點都順耳過港女啲用到濫嘅r音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞