請你班港女講英文唔好再chok口音

373 回覆
155 Like 12 Dislike
兩年前畀個港島偽名校女仔frd笑我英文有港式口音

結果當年我dse oral 5*
反而佢就……

個人覺得講英文最緊要發音啱、第二係通順流利、第三係要有適當嘅語速

grammar同accent係bonus,但我覺得grammar仲緊要過accent
On9出黎做野大把低學歷港女以為自己英文好好
The字都加r音
叫佢寫封email食晒屎咁

仲要係將th音讀做d音
然後喺e位後面加r音
真係好攞命 依個根本唔係accent嘅問題 係pronounciation嘅問題
好多女同學都係為咗Chok accent咁讀錯the
真係好心喇 pronounciation都未掂就乖乖地讀返港式口音喇 好失禮你咩家下
利申:英文系

係唔係 aeiou 個the 先發音做d音?

Th任何時候都唔係讀d音
係讀ð (脷會放喺排牙中間)

我諗佢意思係想問 the係aeiou字頭前要讀 D?唔係th 當 d 讀

我明佢問咩吖
唔關vowels事 咪答咗佢
我好proud of自己既港式accent
我好proudpound of自己既港式accent
之前睇有個youtuber教人點樣擺脫港式口音
根本自己就無擺脫到港式口音

其實有港式口音有咩問題
最憎就係嗰啲半桶水想扮外國口音又扮唔到
真係柒撚到仆街

搵人share呢個post比個蕭叔叔睇

雖然British accent係好聽,但係一個香港人做出黎真係好作狀

雖然British accent係好聽,但係一個香港人做出黎真係好作狀

講英文個陣chok我都由佢喇
但係佢連講中文都要chok鬼佬聲
之前睇有個youtuber教人點樣擺脫港式口音
根本自己就無擺脫到港式口音

其實有港式口音有咩問題
最憎就係嗰啲半桶水想扮外國口音又扮唔到
真係柒撚到仆街

就算俾佢扮到,但原來講唔到三句完整句子。
男人卷晒脷就J到濕撚晒
男人卷晒脷就J到濕撚晒

係架咩
The字都加r音

仲要係將th音讀做d音
然後喺e位後面加r音
真係好攞命 依個根本唔係accent嘅問題 係pronounciation嘅問題
真係好心喇 pronounciation都未掂就乖乖地讀返港式口音喇 好失禮你咩家下

之前係London聽d人講th個陣係上排牙放係下唇上面
The字都加r音

仲要係將th音讀做d音
然後喺e位後面加r音

呢個係cockney accent 好似係
港女個腦袋屎
The字都加r音

仲要係將th音讀做d音
然後喺e位後面加r音

好似f音咁?
晒鳩氣
最on9 係d 半桶水既人搞人點讀
真係on99
我自己細個係紐西蘭 去咗澳洲 之後英國(自己口音係紐西蘭
從來冇鬼屌過我英文唔得 反而香港d 人會話我音讀錯
唔同口音都有唔同讀法啦
老實講係英國人眼中你班黃種人冇資格學佢地既口音
唐人講oh my god都好奇怪 你既神係邊位
no offense
點解要捨棄埋自己既文化去學人地既語言
所以我欣賞新加玻 馬拉人 有自己既英文文化

咁你又無所謂端端加句no offense
Sorry, no offense
唔係卷下條脷 落重個r音就叫識講英文架
屌你點扮點chok都好
一聽就知你個口音係扮出黎架啦
我齋聽都鄧你辛苦 同柒
wellrrr then I was like ... oh my guarrrrd
you know what

on9 港女以為 chok 聲呃到人

唔止英文
港女平時講野撚幾把聲都好撚乞人憎

有求於人 / 見到靚仔果時就嗲聲嗲氣
同一場合轉頭對同事就西面悔氣八婆聲
正臭閪
識講一定講日式英文
講到冇人明我講咩咁,好似好勁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞