請你班港女講英文唔好再chok口音

373 回覆
155 Like 12 Dislike
晒鳩氣
最on9 係d 半桶水既人搞人點讀
真係on99
我自己細個係紐西蘭 去咗澳洲 之後英國(自己口音係紐西蘭
從來冇鬼屌過我英文唔得 反而香港d 人會話我音讀錯
唔同口音都有唔同讀法啦

sexy 會讀到變sucksy 咁
NZ English

NZ accent sexy 應該係sixy,唔好圍爐ok?
同外國人傾偈
最難係唔識佢地D slang
同埋我D港式英文好formal
人哋講兩三個字就表達到
同外國人傾偈
最難係唔識佢地D slang
同埋我D港式英文好formal
人哋講兩三個字就表達到

可以睇下The Blacklist
James Spader喺入面遣詞用句都係偏正經
但都係精警同一針見血
晒鳩氣
最on9 係d 半桶水既人搞人點讀
真係on99
我自己細個係紐西蘭 去咗澳洲 之後英國(自己口音係紐西蘭
從來冇鬼屌過我英文唔得 反而香港d 人會話我音讀錯
唔同口音都有唔同讀法啦

sexy 會讀到變sucksy 咁
NZ English

NZ accent sexy 應該係sixy,唔好圍爐ok?

你呢啲咪算小事囉
我最搞笑係聽過有人笑英式口音嘅can't呀
班港女以為美式先係正確讀音
然後笑英式口音,以為係香港口音

戇鳩
我呢啲混合口音用
喺呢面都冇人笑
根本你講得夠流暢夠順冇人會理你
真係聽過人將 theme 讀成 "the" "me"

仲有 唔該啲港女唔好將 memo 讀成 me-毛.. 係 咩毛 唔係 me-毛
有d直情懶音當口音
https://www.youtube.com/watch?v=Osnyu5aUfv4

可唔可以唔好再教人講英文
https://www.youtube.com/watch?v=Osnyu5aUfv4

可唔可以唔好再教人講英文

真心條女講得幾好

個樣就
但有啲位好矛盾
你知正確讀音 但當個個都講錯既時候
你讀正音人地就會以為你錯/覺得你扮野
E.g. Buffet 香港人讀po飛 Po飛就慢慢好似變左一個新既詞咁 你講返拔飛人地又話你扮野
再e.g. Skype 我知正確讀音 但當身邊既朋友係讀sky-pi 個時 自己又唔會讀skype
我讀慣左skypi 又比人誤會我唔撚識正確讀音
但有啲位好矛盾
你知正確讀音 但當個個都講錯既時候
你讀正音人地就會以為你錯/覺得你扮野
E.g. Buffet 香港人讀po飛 Po飛就慢慢好似變左一個新既詞咁 你講返拔飛人地又話你扮野
再e.g. Skype 我知正確讀音 但當身邊既朋友係讀sky-pi 個時 自己又唔會讀skype
我讀慣左skypi 又比人誤會我唔撚識正確讀音

我都係,不過好彩啲同學都知我英文好佢哋幾條街選擇信我
仲可以改到佢哋好多讀音

巴打知自己啱就堅持,佢哋始終會知係自己錯

我絲打黎
我英文好過我個fd 佢應該自己都知
但佢應該眼紅我入間好過佢既u
但我自問冇囂過
我唔小心係佢面前讀左sky pi
佢就窒我「x大喎 x大都讀錯

真係一失足成千古恨
Lounge先係經典之作呀讀正音十個香港人有九個都唔明

唔讀lounge可以點讀?
Lounge先係經典之作呀讀正音十個香港人有九個都唔明

唔讀lounge可以點讀?

讀lounge 囉

認真,個字讀 '啦ounge', not 'launch'之類

'long-G'都聽過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞