[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(21)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
聽感如何?
未a/b 試過,上次聽clear 已經好耐之前
但我同意某耳機老師講低音上clear pro 比 clear 更有質感
最重要係:
同我其他聽開的耳機對比:

k812贏:重量輕,戴得舒服,音場大,高音延伸好
clear pro贏:中高頻結實,低頻量會多d,同埋做工

dt880 250ohm贏:重量輕,平
clear pro贏:全部 ,特別係dt880冇乜既低頻
不過個人覺得兩隻耳機走向相似

總結係 focal clear 三頻好平均,冇話邊一個比較突出
所以就算分析力強,聲音幾耐聽 (不過物理上唔係)
分離度同空間感都好好,不過音場唔算大,喺開放式入面算少少偏窄
唔知係咪因為金屬振膜,絃樂,結他,管樂都有好清脆既音色
冇分好定壞,聲底偏暖,女聲唔係走通透路線,啱jazz 女聲?
用電腦推都有好質素,當然上枱機更佳
雖然戴左上頭舒適求係ok,不過缺點一定係重,戴幾個鍾會攰

美國研究室意外取得重大突破,溫室氣體二氧化碳瞬間變身乙醇
https://lih.kg/2243964
可能將來又會有人問酒精電好聽d定水電好聽d
未來人含住啖水再呼氣就有酒飲
會唔會d過機線未插好?
應該唔關事
想問咁樣 一邊好細聲 係條線出問題嘅機會大唔大?
Cd900st加個轉插頭直出試下
我用黑磚直出仲好聽過駁dac1541
sony夾sony正好多,中高頻啲毛邊少好多,聽出耳油
呢個我都試過,特別係inakustik 3.5 to rca 2百幾蚊1.5m個隻線,買4條壞2條

換線都唔得就應該係壞機
假設你headphone插入曬而本身冇問題
Sony野夾返Sony 機夠穩陣
除咗電池爐
留意下有冇插錯
THX AAA 789 RCA passthough 個邊小心睇清楚
同埋揀啱source
2016年嘅old news嚟
我黑磚去789的話 係插落「se input」而唔係「se pass」?
點為之揀啱source?可唔可以解釋下
黑磚去789的話 係插落「se input」
留意個個擺法係咁:
SE L pass L
SE R pass R

front panel 最右個粒掣係揀xlr in or SE

我咁插

front panel最右嗰粒係「input」制 㩒咗落去是冇聲的 唔明好明第三句
睇落冇插錯
㩒咗落去是冇聲正常,因為用xlr in
你有冇其他線可以試下?
冇 得條wireworld nano silver eclipse聽日拎去高明睇下有冇得check有冇問題 但條線買咗超過7日

再唔係就sd email去drop睇下點搞
nano silver eclipse
希望係線問題
我都希望係
部機已經等咗機個月 再等真係會痴線

啱先試過講L同R調轉 又邊咗另一邊細聲 應該有機會條線有問題
如果係嘅希望佢肯換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞