[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(21)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
Sony Music 旗下果啲Tidal 應該齊晒
有趣既係sony 旗下mora 竟然冇平井堅 hi res 賣,反而非日本streaming 就有
那有位
第一次用要預熱三日
想問下咁多位巴打,部dap壓爆咗mon,係咪無得整 可以買部新?
雖然係有啲玄學feel,但隻耳機聽咗約2個月,頭果個月都有啲變化,今日無啦啦感覺啲聲又有啲唔同咗
師兄有冇試吓拎去代理問吓
煲耳機又唔算玄學嘅, 始終單元老化啲聲點都會有改變
我網上同人收嘅 代理應該幫我唔到?
有單可以照問先
話說係咪耳仔問題 一排無用set嘢聽歌, 而家聽落好似薄咗同濛咗咁
有時同心情有關
或者有排用開其他機習慣個聲
新手之前玩開iem未玩過headphone,有幾個問題想問

1. thx aaa 789加部靚少少嘅dac係咪可以推到&推得好大部分難推嘅headphone (類似hd800s / hd820)

2. 手上有部黑磚係咪直接買amp用line out先,遲d再買dac (我知黑磚line out廢),定係直接諗dacamp

3. 如果唔打算用太難推嘅headphone(k872/hd660s/t5 3rd),係咪唔洗用到thx aaa 789呢d純amp,直接買部平平地嘅dacamp就得

唔該曬
1. 推得好有兩個解釋,如果係講夠output power,thx aaa 789係做得到;如果講夾聲就要視乎個人口味

2. 手上有部黑磚係可以接買amp用line out先,遲d再買dac。dacamp 定分開兩部機首先睇你有幾多位擺,然後係功能合唔合你需要同你有幾多budget。dacamp有lineout的話遲d一樣可以加amp變兩部機,不過有時budget所限一部機未必可以做曬所有要求而效果最好。

3. 黑磚出thx aaa 789推呢三對主要睇黑磚同呢三對夾出黎個聲唔你,output power就唔洗擔心。之後點樣可以夾得好d,更加發揮headphone性格就要慢慢去試。可能黑磚出thx aaa 789你覺得OK的話個過程就完
HD660s
反正都係要買amp,可能HD6xx抵過HD660s,想易推又有HD58x
t5 3rd有d期待
唔該哂師兄
想問邊部DAP個聲似RME ADI-2多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞