[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(21)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
爸打有冇貴少少推介
但個佩戴感好差
會唔會有邊隻手機推同機推好大分別4k內? 想試下
啱啱試左T1 T5 黑磚直插 夠聲 但係覺得推唔好其實插枱dac係咪會好好多 雖然32ohm
推高阻大耳amp重要過dac
如果同k5pro差唔多價位寧願買部靚啲嘅純amp
用jds atom應該已經試到個分別 再上就到thx789
hd6xx其實幾易推 未必需要落重本用4k推
即使有分別可能都只係差個幾%或聽感差異
soekris dac1101
聽感如何?
會唔會係黑磚3.5太垃圾32ohm應該幾易推
覺得同t1 2nd相差幾多?
已經有2nd唔知衝唔衝3rd好
睇你個名, 睇黎你好鍾意beyer
我研究下先 因為短期內我會再買大耳
其實sennheiser都好
諗諗下反而平時hd600聽得最多
貪佢聽乜都得 音源差都唔會衰聲
借左條4.4試 係好好多 不過覺得都係覺得唔係好夠 但係真係幾鍾意T5 諗緊入唔入枱機 但係唔知點試

最緊要有得試嘅就試下先買
會洗少好多冤枉錢
個人覺得 T5 好耐聽 三頻均衡 啲人聲同低音幾有味道 幾啱我聲
T1反而冇咩特別 啲聲後一步 音場唔大 可能好食前端
唔太識形容 大家試下 不過我覺得32ohm 聲係有 但係推得好應該唔易
呢部邊度買平
會唔會係同黑磚唔太夾
黑磚有音染同分析力唔算好高 而beyer呢代似係側重咗低音
配音染少通透嘅dac可能會好啲
係咪即係如果我覺得電話嘅聲已經幾好就唔使買dac?
黑磚唔算有音染啦? 太耐冇試DAP
hd6xx本身分析力唔似hd800呢啲咁高
dac嘅提升對hd6xx作用比hd800少
另外會有人追求啱自己嘅味道就會買唔同dac夾
所以有冇需要真係要睇自己需求
如果而家嘅聲已經覺得唔錯而又係啱啱開始玩大耳
建議留返啲錢試下唔同大耳先
有需求再買唔同dac夾聲
冇ak咁重但係都有嘅算偏暖聲
可能係唔夾t1 3rd嘅原因 暖+暖
我都幾鍾意SENN記啲聲, 鍾意佢夠襟聽, 聽得耐都唔會覺得攰, 啲聲又唔會覺得悶
咁7,8系senn應該唔太啱你
冇咗以前senn記嘅味
仲有T1_90th巴打
喺mk試過 感覺戴住兩個喇叭咁聽rock果類音樂係好玩既
但啊媽依d級數都唔會分到好唔好聽 買對音質ok同時又輕又戴得舒服既耳機重要d
有得買已經好
好大機會冇貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞