iPad Pro 2018 & 2020 用家討論區 (21)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
同Logitech folio touch一樣功能又compact嘅得一個選擇
就係magic keyboard
你追下post,有啲巴打最後都係頂唔順要買返magic keyboard
又唔一定要keyboard 嘅正正常常企得起,保護到都ok
輕:apple folio case
要有埋keyboard: apple keyboard folio
仲要有埋trackpad : magic keyboard

唔需要keyboard又想平啲,就求其買個雜牌副廠magnetic folio case都可以用好耐,但你預咗無官方嗰個咁輕
就係貪佢仲用lcd又咁啱bts先買
Led睇耐啲隻眼都覺得辛苦
啱買左apple pencil 但個double tap 轉唔到功能
Check 左 setting 有set 到同著左。。係咪要拎去apple 睇睇。。同埋有時寫寫下好似會有1,2下無反應。
我自己覺得double tap個反應唔太方便+唔靈敏
如果你當平時拎筆咁根本唔會咁大動作去tap支筆...
反而goodnotes個擦一下變番你原本用緊既筆仲實際
全裸有個問題係鏡頭位突哂出黎
如果唔係咁真係唔會想買套
唔理啦

我自己有買ac+, 到時真係爆左玻璃,咪比錢換部返新

申:個人對蘋果d 翻新野,未出現過鑊氣
都ok 既
但始終試左無左呢個function
拎去天才bar 睇睇
我已經update 左ios 同reboot 過ipad pro 都咁
部IPAD PRO未到手,想問定上堂起學校筆記(PPT/PDF)上再手抄NOTES係唔係GOODNOTES 好過NOTABILITY?
支唔支援手寫字轉做電腦字體?
同埋請問有無即時查字典之類功能呢?
GOODNOTES 同 NOTABILITY 各有好處, 你睇youtube都可以睇到好多教學
支援手寫字轉做電腦字體, 但都係要睇你手字 英文應該易認好多, 中文就...唔清楚
最後個樣你學識split screen就乜都得
做數可以左半係textbook, 右半係notebook做數
溫英文可以左半係google/dictionary, 右半係你既筆記
極限case你可以1/4 係參考資料, 3/4係手寫筆記
有無人用過nebo
好想知佢同步google drive個效果
唔好買,太多缺點,我就係受害者
萬一爆左,Ac+換1次都唔洗咁貴...
點解部ipad pro唔平衡
寫字果陣個mon好似會凹咗
個mon會凹
係咪你太大力寫咋
Feel到唔平衡囉
諗緊係咪個鏡頭凸起咗
巴打祼機?
有magic keyboard 呀
但寫野要平放
所以除左
試下反轉個機,mon在下放係枱面,如果大致冇彎,就係鏡頭問題
想問下iPad 有咩 hdmi adaptor播Netflix 係唔會黑Mon?
好似冇彎
你地唔會裸機?
想問下邊個app 做筆記好?主要睇pdf
求usb-c hub介紹
叉到電+多個port過嘢+HDMI就夠

想問下有冇人用過呢個呀,係ig見到可以插usb c 叉埋iPad唔知好唔好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞