見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
留名考左一次speaking 84分但writing 得61
Bk 左下個月重考
你真係好好,好多謝你既分享,同埋你真係好努力,好勁!!
到一刻你發現自己已經水浸眼眉嗰陣就會一日16個鐘都做得出
WFD岩唔到100%我都肯定自己岩到8,9成
Rs都係其實諗番落惟一既解釋就係WFD我有撞字,雖然佢話唔會扣分,但我覺得會影響左listening個分

Speaking唔好太在意內容,唔離題就好,唔好疾至少都保到fluency
加油
好彩而家變番4人限聚又多左期考
係啊,報左十月
PTE 其實難過ielts, 但ielts writing 好難拎7
最後死死氣都係考返pte
多謝
其實呢啲分享只不過係介紹左呢個考試係乜黎
有心既上google都有好多資料
希望想走既香港人唔好再因爲英文問題而卡住自己啦
我自己覺得兩個試係調番轉
Ielts reading listening好易
PTE就係writing speaking好易

主要係睇番考嗰嗰人既強項係乜
不過好多轉PTE既人都係因為writing
寧願硬食listening
我做mock仲恐怖
Pronunciation得28分
足足灰左兩星期再去考先知原來係屋企電腦個收音壞左
試下吸一大啖氣再壓聲讀?
好似唱歌咁
雞仔聲係會有啲輸蝕,係輸係收音方面,只要你唔好鬥大聲/噴到個咪就應該無乜問題。

讀master要2年?2年唔會考唔到79啦
始終呢個試技巧係好重要
只要你捉到啲skills就會發現呢個試唔難
對住我地呢d 有目的(移民)既人黎講可以捉到佢marking 而高分係好處黎
writing 拎7其實有技巧, 如果你reading listening speaking 都唔差, 你writing上七就要練多D 個文章既結構, 同埋邏輯‧

利申: 第一次考同你一樣 要考全7申澳洲PR, 考左三次先全7, 每次都係作文6.5 第3次先七到
特別係望住澳洲嗰4個8嗰20分⋯⋯
我認自己英文廢
考ielts應該下世都考唔到4個8
Listening唔知點先過到79
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞