見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
可能睇睇啲細分會搵到原因。 Fluency 同 pronunciation個啲分。
麻煩過IELTS咁多
留明,前年開PO無人理,而家多左人認識PTE
因為好多人趕住走
個人覺得read aloud 比較難控制分數。 讀到自己覺得舒服順口就比較難再提升。 如果你可以係星際讀到80+ , 應該已經好好?

但如果係fluency 唔夠好既話,應該可以係DI 同RS 再下啲功夫?

DI: 我會用模版+ 9 up . 語速通常係偏快(因為9up),唔會特別理發音同速度, 但要做到超順無卡頓咁講完40秒。
(RL都係)

RS: 用1.2倍速度做晒螢火蟲同黑科技所有高頻, 做到唔會卡頓 up到成句野出黎, (短既句子內容要做到8成以上,長既我唔會勉強自己,最到5成以上okay)
但係最重要係要順口唔好斷斷續續, RS既話我會盡量扮對方既語氣/速度同停頓位。

如果做好呢兩個流利度應該無問題。

至於做mock 高分同真實有落差, 感覺係有啲難控制, 因為你76分同 80+ 又唔係真係話相差好遠, 我做mock 都係7x分, 但去到考有80+ 。

可能真係臨場發揮/緊張/ 俾他人影響/ 個日題目特別難/新題影響。 如果要減低呢啲影響, possible solutions :
1) 買部考試專用耳機係屋企練
2) 練習時開電視加雜音習慣嘈吵環境
3) 一答完題目即刻關錄音去下一題,減少收嘈音。
唔係好記得。但如果簡No 係可以繼續錄既話咁佢就應該係仲錄緊同計緊時,咁可能都係即刻禁Yes好啲。

RL 我都會睇唔返自己寫咩! 關於呢一點, 我後期稍微調整左,逼自己寫得慢啲靚啲,確保睇到寫乜。 因為其實有時抄太多都講唔晒, 倒不如1) 寫少啲但寫得好睇啲;2) 因為佢有講野個條bar , 大概知道佢講完未, 到咁上下抄夠point 就停手,好快咁睇睇自己jot左啲point , 簡啲睇得明,易讀既讀。

至於聲線,有啲人會話讀低音啲,但我自己就崇尚自然, 避免爆咪就好。

絲打星際都讀到80分我諗都應該幾勁,可能係欠少少運氣同臨場發揮。 下次應該okay ga la. 加油
加拿大認可?
星際? 有時係佢系統有問題架。 始終都係坊間啲測分program , 唔係正式。

之前有題睇討論個個都讀唔到, 個老闆留言話評分系統問題。 叫人唔好理呢題個評分。

唔駛太在意,確保自己讀無問題就得。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞