見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
youtube search jimmyssem,我覺得佢個template真係有用,同埋都有教wfd要點
都有全部70up,算做到我要做嘅野
Thanks Ching
想問下speaking果part英美音混雜係咪唔得
Speaking repeat sentence 一長少少就唔記得
但write from dictation就冇問題
點搞
讀多幾次, 啲句子好多都差唔多。
Library 係campus 前後左右邊個方向
Assignment 幾時交,幾時考試。
落堂幾點搵邊個老師
Economy 點點點

另外好長個啲句子,可以skip 好拗口/ 複雜既詞語, 最緊要順暢講返2/3内容出黎。
Thanks ching 我都做咗啲past paper practice
啱啱試咗個method 係jot低啲initials
淨係jot svo 然後大概作返出黎
因為我見佢content50%就有2分
我其實淨係aim 50%
但之前乜都唔jot 真係覺得50%都記唔住
有啲後悔早知考ielts
好似PTE容易好多 當年當日考到滿分90
PTE考過一次,overall得60分
之後果斷轉OET, 考到BABB
PTE真係要好努力操卷先有好D既成績,英文底子冇考試技巧咁重要
但係如果你要攞 79 + / straight A 一定係揀 PTE
直落啦 , 進入左狀態就唔好休息打亂個節奏。
本身英文底好 - IELTS
英文底差 - PTE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞