見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
AI係點評分?
呢個同IELTS既分別就好大啦,因為PTE係交叉評分,咩係交叉評分一陣再講。3個鍾既考試內容主要分為20個Tasks既。

第一部分:口語和寫作(77-93mins)
> Read Aloud(RA) 6-7題(極重分)
就係比一段野你,有35-40秒既時間準備,然後要朗讀。
>Repeat Sentence(RS) 10-12題(極重分)
佢讀一句句子,你要重覆跟讀佢個一句句子,一字不漏兼要模仿埋個語調。
> Describe Image(DI) 6-7題
佢比一幅圖表/圖片你,有35分鍾時間比你準備,再有40秒時間比你描述番幅圖表/圖片既內容係乜野。
>Re-tell Lecture(RL) 3-4題
佢會比你聽一段大約分半至2分鍾既lecture,跟住有10秒時間比你整理內容,再有40秒比你講述番lecture既重點內容。
>Answer Short Question(ASQ) 10-12題
佢問一條問題,你答番個答案。
*注意:Speaking係唔可以停頓多過3秒,如果唔係會扣好多好多好多分,甚至有部份題目係會當你已講講完/放棄唔做,然後直接跳落下一題。

寫作部份
> Summarize Written Text(SWT) 2-3題(獨立計時:一題10mins)
佢比一篇短文章,然後你打番5-75隻字既總結出黎,總結番篇文既重點。
>Write Essay (WE) 1-2題(獨立計時:一題20mins)
典型作文題目,就係比一條題目你,然後作篇200-300字既文章出黎,題目以Discuss both sides of views同agree/disagree題為主,如果抽中Problems/solutions既話建議你考完個試之後可以去買六合彩。

第二部分:閱讀(32-41mins)
> MC- Single Answer(RMCS) 2-3題
睇短文,答MC,答案只有一個。
> MC- Multiple Answers(RMCM) 1-2題
睇短文,答MC,答案會有2-3個,唔肯定就唔好揀,錯左會倒扣分。
> Re-order paragraphs(RO) 2-3題
比4-6舊野你,然後你砌番一段岩既短文章出黎,考排序。
> Reading: Fill in the Blanks(FIB(R)) 4-5題
比一篇短文同一堆生字你,入面有幾個空格,將堆生字配番入岩既空格到
> Reading&Writing: Fill in the Blanks(FIB(R&W)) 4-5題(極重分)
比一篇短文你,入面又係有幾個空格,每個空格都會有4個答案,揀番一個岩既答案。

第三部份: 聽力(45-57mins)
>Summarize Spoken Text(SST) 2-3題(獨立計時:一題10mins)
比一段lecture你題,然後你寫番50-70字既內容,總結番lecture既內容同重點。
> MC- Multiple Answers(MCM) 2-3題
比一段野你聽,揀番岩既答案,答案有2-3個,一樣都係錯左會倒扣分。
> MC- Single Answer(MCS) 2-3題
比一段野你聽,揀番岩既答案,答案只有一個。
> Fill in the Blanks(FIB(L)) 2-3題
比一篇文你,入面有幾個空格,錄音會係朗讀果篇文,然後填番空格入面既字,串錯漏s/ed會無分。
> Highlight Correct Summary(HCS) 2-3題
比一段lecture你聽,揀番正確既主旨。
> Select Missing Word(SMW) 2-3題
比一段lecture你聽,錄音最後一個字會無左,揀番岩放落去呢段野果隻字出黎。
> Highlight Incorrect Words(HIW) 2-3題
比一段短文你,錄音會朗讀文章,揀番同錄音唔同既字出黎。
> Write from Dictation(WFD) 3-4題(極重分)
佢會讀一句句字,你只需要一字不漏咁默番出黎,佢會續隻字同你計分,同樣漏s/ed會無分。

一共20個tasks

至於咩係交叉比分?而家講,詳情可以先參考下表:

點解話同IELTS既分別就好大呢?因為IELTS係聽講讀寫續分卷黎分開比分既,即係你reading拎到band 8咁計啦,呢個分係同你Writing無關係,Writing你都一樣可以拎個5.5番黎,而PTE既計分就係交叉評分既,例如第一項RS,佢佔Speaking 32分+Listening 19分,雖然佢係放係Speaking到考,但如果呢一part你聽唔到/聽唔晒/記唔晒重覆唔到佢既句子,當然係會影響你speaking既分,但同樣都會拉低埋你Listening既分。呢個表就係話比人聽,唔同部份係4 part既佔分有幾重,佔幾多分。
個人經驗係Listening最難,Reading都比IELTS深,但Writing同Speaking係比IELTS 更achievable既。
至於點準備?
首先係心態,PTE係有得溫既,係只要勤力就可以達成既野黎。但唔代表佢好容易,特別係目標65+/79+ 既人。

其次係勤力,而家好多大陸人都攻緊呢個試,佢地出左好多預測題出黎,係可以跟住溫,不過唔好expect佢會100%全中,真係考試中到20%都已經好多好好彩,但用呢d題目去練習係唔題既,因為真考既模式都係差唔多。

再者係誠實面對自己,任何英文考試都可以反映水平,個人經驗係唔好幻想自己原本只有band5 band6既水平轉考PTE就可以不勞而獲咁得到65+/79+,無呢件事既存在。技巧好重要,但亦都唔代表靠補習靠技考就可以打橫行唔練習都可以考到好高分,都無呢回事。

PTE係有official mock買既,強烈建議考之前一定要做,可以唔洗做晒3份,但都一定要做,因為佢同真考有90%相似,而mock既分有好有參考價值,可以睇到你邊一PART最弱,都係唔好ff係mock考得50分但真考自然會有80分。

我自己本身底子真係唔係咁紮實,本身IELTS只有6分,所以花左好多時間去補底,去學番岩既英文,作文唔叻,Speaking更加有好多發音係唔岩同懶音,但勝在臉皮夠厚。準備左2個月,考左2次先考到自己想要既分數。好好彩咁身邊有英文好好既朋友,而係呢2個月入面我基乎每一晚都會交Speaking比佢地狠批,每星期都會交Writing比佢地狠狠狠地批。我都好感恩佢地願意花時間去聽我讀好難聽既英文,改我好肉酸既英文,教番我錯左既野,如果唔係可能我唔會考2次就成功。

最後祝有移民夢/升學夢既大家早日成功。
香港人加油

我ielts, pte都考過

Ielts
reading 8.5,
listening 8.5,
writing 6.5,
speaking 6.5

Pte
reading 74
Listening 64
Writing 70
Speaking 82

Haha... 注定拎唔到全7🤣
見好多人都過唔到listening
我第一次考listening都係得64
都唔知佢係咪專登既
不過take多次就有69
但其他係遠遠拋離左listening
總結係listening係pte最難過既卷
會唔會太多字無人想睇
啱啱搵到2nd attempt ge result
都係listening
其實係咪考過pte既人都會炒一次listening先

btw見你最底分既係writing同listening,絲打係咪默唔晒WFD?
唔記得lu~
我上年考咗2 次,跟住放棄咗🤣
你要全7?點解要放棄?
黎緊申請485, 考慮緊考ielts定pte好撚騰雞
之前想考嚟移民用,但之後決定搵工去,所以ielts/pte 唔重要
485係post study work visa?唔係讀完書就申請得?
其實兩個試既模式都好唔同,ielts比較著重英語運用點support你既內容同idea,pte就考英文就真係考語言唔知咁講你明唔明
不過都要睇番巴打自己既水平
反正可以無限考,有咩好騰?
最緊要搵到合適自己既路
加油
1st take 全7 接近全8
無再考

listening一定係成個考試最難嗰part
我都係差listening就全8
其實明明WFD全部默到晒,RL RS SST嗰啲覺得自己都做得幾好,但都係差咁遠
咁PTE有咩好過ielts?點解唔真接考ielts?
點解?
因為講得快?
定係啲問題複雜?
用字深?
要煲一定揀pte

Pte 肯操肯無限試最少全七 全八係大部分人都做到

但ielts 肯操肯無限試都未必全部人做到全七
全八就仲少

Pte只要攻破到listening嗰part
其他應該會滿分/ 差唔多滿分
其實考左兩次我都解釋唔到
快又唔算好快,就係平時上堂老師講野既速度。
平時做練習我會聽完做完即刻睇番個script,再同自己個答案做比較睇下中幾多重點。比過人改都無乜大問題,考試都係正常水準但就係唔高分
Ielts首先要有一個通識腦袋,唔係writing真係唔好諗住過到
PTE對我來講好撚難考
speaking超低分
有個人人都話送分既,就係複述一句句子
但要我記句意就話姐,叫我一字不漏記句子堅難
巴打要訓練下啲短期記憶
RS佔speaking好多分
不過最重要都係pronunciation同fluency
記唔到寧願放棄內容
聽到幾多隻字就串成一句咁講
咁樣都會執到啲speaking分

不過最慘要一字不漏咁記句子既仲有WFD
同樣都佔listening writing好多分
睇字都覺得個試好似好煩咁
同埋點講都係認受性最重要
我都係考返Ielts算
PTE除左writing會易少少,其他都覺得難過Ielts好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞