見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
可唔可以share埋
AI 比分
做到就好

不過好多人都話佢亂比分囉
幾耐出成績?
好奈無入過黎
share 條 youtube
https://www.youtube.com/watch?v=uCkpHrqYLl8
入面講到monotone的話,pronunciation 就會低分
而點做到唔monotone,就係要有正常嘅intonation(其中1part就係輕重音)
我信依個tutor係因為佢會用official mocks + 真入場tests去試佢嘅方法同試驗(雖然唔係用最好嘅實驗方法(1樣變,其他全不變。佢應該為咗省錢就1個test幾樣變))
兩個鐘出左
我想問考呢個試可唔可以係教育行業做到認受性?
學校多唔多睇呢個試 或者可以cover到本身dse英文唔算考得好好嘅成績?
利申 想教英文 但當年dse得4 pgde我都冇咩把握
我個人覺得,native speaker比較著數嘅在於pronunciation,因為fluent同內容都可以可以用唔多嘅訓練量就可以有明顯嘅提升。
最少喺我D英文教學中,對r th,依D音係完全唔理,RA有個字睇R TH就比較好D,RS依D無嘅,要靠本身英文pronunciation(本人可以話係0),就唔多可以自然發出黎

PTE基本係完全無考對話嘅interaction,就算79分,都未必可以喺日常對答同native同level
大陸AI個speaking唔洗太認真
我Pronunciation長期唔過70 跟住第一次考就咁
唔知你考咗未,但係我考個陣因為唔夠時間所以做少幾題所以記得睇住時間做

香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞