見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
唉 自己唔嬲弱reading
一做mock就露底
希望考完一次 知自己咩料先
已經係咁做practice
可能係俾ra影響分數
Ape既oral同作文...
佢既評分都唔會準架啦
正常停頓都扣分跟ape咪好傻
Oral:
年頭考, 我覺得ape 啲計分不利香港人accent. 你可以聽下佢下面有啲高分既練習錄音,好多都麻麻,但係會計到好高分,我覺得最緊要流𣈱度, 如果你練到自己comfortable , 又覺得好過下面個堆高分錄音, 咁就okay。

Writing :
基本上跟住狂操就無問題,會貼中的,而佢啲題目就算唔一樣但都會好相似,就算貼唔到都會因為不斷練習相似既野,去到會自動波寫到。
想請教下各位
我一個星期前考咗第三次PTE,對上嗰兩次即日就出成績
但係今次到而家都仲未出成績,填咗form又話要等佢send email俾我,打咗去問都淨係叫我等。
到底我可以做啲咩因為我真係好急住知成績,如果我又唔合格就又要再考過,時間都比較倉猝
五日內呀太耐可能俾人抽左出黎人手睇
Or同之前成績差太遠
有無PTE 教學 OR 操卷 website 可以 suggest?
係咪架,唔同氹我喎ching
我aim 65 咋 咁我唔溫架喇
唉 so sad
我女友明明英文好好 日常同外國人傾計流利
但佢竟然得overall 50

Pte係如果你aim 7, 8係易
但如果你aim 6 pte可能難過ielts
點樣定義好同唔好?
語文能力測試應該係測試你日常生活/學習/工作既能力
其實佢既然同外國人互動係冇問題,咪算「好」囉
但個測試結果會話佢「唔好」
Pte就係咁鳩,肯操既話爆分都得
但爆分班友係咪真係英文「好」呢

不過講就咁講,pte俾大家一個渠道加移民分
都係好事黎
但用佢黎反映英語水平,你信唔信?
巴打可唔可以俾多次條link嚟

巴打可唔可以幫我分析下我發生乜嘢事

明明做mock 冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞