見好少人識PTE呢個英文試

529 回覆
51 Like 25 Dislike
想問下speaking呢 你讀完所有野之後唔出聲3秒佢會自動當你完
但唔出聲果3秒會唔會錄左入去個電腦到然後扣你流暢度分?
諗緊考pte定ielts 聽完speaking個part 佢講幾分鐘 我再summarize 好似幾難咁wo 定係9 up就得

前日Syd 考 溫左2 日
諗住收硬皮 RA有唔少失誤
同埋WFD 最後一題 成句冇寫 因為唔夠時間 同第一次考 唔熟個form 但竟然都拎到呢個分

Background: 係澳洲5 年 岩岩allied health 畢業
補充一下 我買左mock E
Listening 48
Speaking reading 57
Writing 61

所以嚇到我即刻認真溫左2 日 做晒猩際啲RS + WFD
上YouTube睇 jimmysem DI/ RL
用佢個template 之後9 up keywords 就得
你考個陣有冇用左佢呢個template? 真係work?
用左 exactly what he did
冇 SWT 同SST
唔洗template
跟住個form 拎足啲分
SWT 可以照copy 原文
冇 I mean 淨係DI 同 RL 用jimmy 個template 可以90
SST 同 SWT 就冇用任何特別skill 正常英文test 咁做
跟返marking scheme (即係我講既form) 唔好錯grammar, 規定字數 唔好多唔好少
多謝介紹用咗jimmy 個template 考DI & RL終於過咗speaking 本身我說話最差
有冇人最近考Pte?????

speaking考極都係得五十幾分
係咪關RS 拉得太低
其他reading writing listening 都有六十幾七十幾
巴打..我依家同你同一個情況啦,
用嚟申請澳洲移民簽,
我英文本身唔係咁好但係要申請簽證掙扎緊到底考IELTS定係PT E,
之前考過一次Pitu呢覺得比較容易,咁你最後揀咗邊個考
想上網搵多啲資料都冇…想問吓邊度有得買mock paper
我係猩際做過幾分, 另外PTE官網好似都有兩分,官網個個通常考之前一排先做,拎黎熟習成個流程。
多謝師兄介紹啱啱上去睇咗..好多資料咁研究吓先!
我最近都準備考呀,但係依家咩資料都未有而家排緊文
最後考左pte全部70幾分
溫左幾耐啊?用咩material 啊?
要睇番你skill profile先知speaking 邊part 拉低咗分
RS係short speaking 同Reproducing Spoken and Written Language
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞