當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
History好似可以做museumfatfat
類似IT OfficerNetwork, Server乜都搞啲, 由垃圾工做起做左幾年做住學
一年有無5個入到?咁chem都可以入govt chemist ,scientific officer 一樣fat fat。呢啲工要有能力加運氣,同你讀政政考入ao一樣,人中之龍呀。。。
On9啦,做Testing lab嘅話,engine日日嚟整機呀

真心on9,機梗係用嚟打架啦,唔俾用,唔通係個關二哥神像嚟,用嚟供奉咩

諗返其實大學都真心on9
但一開始會唔會咩都唔識做唔到?始終冇讀過 唔會俾人話?
同你差唔多
依加係政府工
當年揀physiotherapy /radiotherapy / med lab輕鬆幾多
減人工都入啦。穩定跳point,淨係份安全感都賺翻。
長遠一定贏你外面個份,仲未計個份公積金。
都係都係論慘都係pure sci同文科
師兄入到正苦已經好好

我仲喺私人巿場浮沉緊
係,揀啱而家都穩袋60k la,好過而家仲on99。
巴打建議你嗱嗱聲考政府,乜柒都考咗先。
唔知係咪窮得濟定點 驚我地整鳩壞部機
有一次做lab執到一張單面環保紙 後邊係封內部email嘅內容 講緊A申請換過一條GC capillary 話有問題開始用唔到 B就reply返封email話佢自己check過條管冇問題唔需要換 同埋話冇資金唔換得柒撚到
入職前係做其他藥廠嘅其他部門,但非lab部門。

跟住自我發掘到興趣,想同衛生署等政府部門有交流,同埋想handle下藥品呢項全世界最高法規要求嘅商品

跟住靠主動係舊公司學習同接曬Regulatory工作比自己。

跟住拎住一袋袋經驗轉公司,轉之前仲要夜晚上堂拎cert去證明係有料到。

此外,商業化嘅香港係冇呢類regulatory sciences學位,唔怕同普普通通嘅fresh grad爭(except藥劑人),有真工作經驗先至係皇道。

最緊要都係搵到自己想點 西利啊ching
當年我個分都夠入ot rt
如果有得重揀我一定揀佢地唔揀chem
我都grad咗8年
今時今日先追到呢兩科fg嘅人工
唔可以俾自己後悔!後悔就輸啦
藥廠
絕對同意
成世去到呢一刻最錯真係揀左chem
貪3大個名勁啲
大家都係差唔多處境,我就好小小,grad咗返過2份人工都叫不錯。之後就減人工入政府撈。
俾我揀多次,我應該都讀rt 。
大學好𢦀鳩⋯⋯ 好心執柒咗chem科同physics科去,咪撚再禍害人間

讀呢D野,再加出嚟做嘢嘅慘況⋯⋯ 真心,執柒咗佢啦
你個分一係Kong u一係cu,大家都係師兄弟,差唔多屆
屌佢老母
六大冚家剷業有名你叫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞