當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 7 Dislike
香港咁多組織都請chemist
條友做錯好多野都唔認
成日拎自己25歲係邊讀完PhD黎打飛機
一副食鹽多過你食米所以我錯你都唔可以質疑我既態度
仲衰過D藍絲
chem最仆街唔係真係好似文科社科咁冇工返
而係啲工收入極低同埋就算去到合理水平都係工時極長同做得冇尊嚴
岩呀 柒左就block 尻你
唔俾你講野 言論自由?
做野細路仔到呢
唔話得 唔輸得
25歲PhD 畢業都係早正常人一年咁大把
聽閒cmc Vivian yam 都係20幾個月PhD 畢業
得d 無野可以show off 先拿拎d出嚟講
Dennis Lo 醫科味畢業出lancet 啦
利申: 我都有啦PhD 咪又係人一個
無followers 但起碼知cyclooctatetraene 點畫
因為個structure 岩定錯唔駛用followers 人數決定
用高中化學就可以啦
cyclooctatrtraene 係咩事無追開
我唔係chem major 都識畫啦
個molecule 唔係平面架喎,要睇orbital 對唔對位,唔係咁易畫
Sorry 搭錯線以為佢畫錯2D 版
只係學過少少MO 想知KKwong 錯咩
30k+?
有冇人做緊藥廠sales
其實都唔洗用MO去睇
用中學hybridisation model去睇
SP2 個P orbital係perpendicular to bonding orbital
如果要form pi bond,果兩粒C 一定要係平面
但係果隻molecule唔係平面
因此pi bond只能form係平面果啲位
唔係aromatics 咁Delocalize哂畫邊到都得

利申:唔識,鳩up
絲打係咪做緊

想問吓關於藥廠sales既野
新制中學邊有讀過hybridisation model 呀

不過佢個molecule就點都係anti aromatic架喇,點都唔係delocalized。所以嗰4條pi bond先會固定係horizontal 嗰4個位啫,如果唔係就thermodynamical unstable by steric hinderance
Fb果到有人詳細畫埋圖解左
條撚樣走去block鳩人
有錯唔認
咁邊到係做科學嘅態度
咁真認個錯有唔係咁難啫
PS 真係唔知依加中學Chem cut淨啲乜
好似乜春都our syl咁

同埋條撚樣死撐話係transition state丫嘛
其實無爭拗空間
啱就啱,錯就錯
依加佢死撐
對方不斷搵到paper出嚟證明
賴TA係最好嘅下台階
但佢都無做
無㗎喇dse閹得7788, curly arrow nmr嗰啲一律無教,入到大學就assume 你識
咁transition state 係萬能key, 你又無得屌佢不過食相難睇囉
cant agger more

知錯咪改囉,何必死雞撐飯蓋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞