當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
Chem grad 讀左個env eng諗住洗底
而家做緊傻閪ES 後悔一生
做得跑數狗就唔係睇升職。
睇到唔到數,爆唔爆數。越爆數commission 越高。
升職就變manager,你到唔到數睇你班o靚到唔到數。成件事唔同曬
所以極多人唔升職做happysales 做一世
做金個啲?industrial?
chem人 人生坎坷 都唔知做錯啲乜
唔只chem成個science都係咁
FG轉行仲多過本科個行
好多都係由頭學起
講真 香港啲lab請人requirement一係就F.5一係就phd 點搞
其實好多人都讀反個正常master為左洗底 不過我唔清楚env eng 好唔好 見好多frd讀就咁degree fresh grad出路都ok 中電 港燈都有得做
辛苦哂醫護
但真係唔知chem phd可以做
我中學嗰兩個都係光頭做lab tech就會頹頭 係咪定律嚟
藥廠regulatory

同屆first hon嘅同學仔,一車車入哂公證行,叫極回頭都唔聽。

大家都grad左兩年,佢哋依家仲煩腦緊點突破人工15K嘅關口

除左夜晚讀書增值(hkuspace都有D ISO堂),就得番轉行炸
我大學chem grad咗7年,乞緊食,等考ACO

Chem又難讀,但出嚟又咁差待遇,心諗⋯⋯

早知讀nursing

利申:高考1A1B1C,其實大把野揀
其實大學時期都好有興趣,覺得chem嘅世界解釋到好多野⋯⋯ 大學我係拎Dean同First Hon走。

但一出嚟做Testing lab就知中大伏
轉咗行做工程之後,冇錯係要同太陽玩遊戲,但同時間自己嘅成就感都多咗(都係間唔中要落去,平時都係做開冷氣軍師)

重點係我唔使OT個人工都高過同屆既graduate
留名等睇以下連登式回覆

1.讀大學唔係為份糧 係為左學習知識
唔應該下下在乎錢 剩係識問人畢業做緊乜工

2.大學讀chem 依家我做緊老闆
其實讀乜科唔代表乜野 大學無廢科 大學得廢人

師兄點轉?要補讀咩?有無link?

化妝品
石油化工

有冇人揾到呢啲出路?
聽人講掂得science/medic都會早死讀書時期都吸唔少
唔洗補讀,靠自己睇翻civil嘢自己追。我做個範其實都同chem 有relation,主要係關polymer事。

利申我以前都差D讀左chem phd
屌,我呢D三字頭老鬼,聽過唔少呢D說話

好撚想打柒呢D仆街

當試過人工低到女朋友都嫌棄自己,同自己分手嘅時候,我心諗,我揀chem嚟做乜鳩
Acetone formaldehyde formalin
呢個post第二個regulatory可唔可以講下點入職嘅?一開始就有意想做?
但我唔太識polymer喎⋯⋯ 咁都可以?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞