當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
係辛苦架 唔可以睇小醫護
轉行啦,無路行架啦。
練好啲英文,都仲有機會呃啖飯食。
咁誇張
BBA依家都柒晒

Science = 嘥銀時

但其實依家時勢,科科都玩完。

反而真心有D「慶幸」嘅感覺。有一種幸福,叫攬炒。

唔係得自己仆街。記得當年啱啱出嚟做野,真係好撚慘⋯⋯ 份工俾家用又少,同女朋友食餐飯,睇場戲已經無錢嘅滋味⋯⋯ 諗返起都唔好受
做咩嘅?

你覺得好唔好做?開唔開心?
根本Testing lab要由頭學過晒。打機完全要學過,大學嘅機太落後同太濕鳩
真 英文好係香港真係好重要
但我懶到出汁成日都起唔到頭
我老細就係讀chem 出世...back office support...搵緊7皮幾野底薪
Bba去做bank都贏chem佬做testing lab 十條街。
都無乜野差得過做testing lab
我明 平時唔夠膽去食啲貴少少嘅餐廳 餐牌都係睇價錢黎叫個種滋味
我都以為會淨係得我一個搵唔到工 不過身邊啲frd好多搵唔到工去哂讀master lu
你做medical sales又好,做某啲行業compliance/QA又好,都係外資,上面都係鬼佬,會用得著。
都係個句,真係想做lab嘅,做乜都好
一定唔好做testing lab
bv sgs its全部都係垃圾
反而做inhouse有啲都唔會太差
做做下有經驗博入馬會醫院正苦都容易啲
你又啱
學校都冇乜機會俾我地用到 仲話HPLC太貴唔俾我地掂 都係lab tech 幫手做 做完俾反result我地 crazy
咁老細都唔係一grad就做老細嘅
有錢嘅就冇得講
認真討論 有咩差得過science?
push 下自己先
唔知佢點出身,應該都係畢業搵唔到科學相關工作,走左去做寫字樓,越做越高級。

不過睇得出佢係好仔細既人,交report 比佢成個auditor 咁對...可能關讀science 事
基乎無。讀哲學,history lor
好熟好似一兩年前見過呢個留言
中文、歷史、哲學、文化研究、地理

其餘都好過Science
咁聽落似靠佢嘅努力咁佢都幾成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞