當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
見到你個名,醒起有位係舊登由hkcc升去cu 讀chem嘅巴打,唔知係咪你嚟
正是在下
讀中學嘅時候有個廿零歲嘅lab tech
日日見佢係到鳩fing fing
成日係lab個prep room睇電視
個時聽到佢有兩萬人工一個月啲同學都好羨慕
我有個舊同學 chem超叻

而家教緊書

第一間教左一年

第二間教左一年

第三間教左三年到而家
同埋依家又免學費人工又高左
如果有少少興趣能力又可以既
點都好過出去做19 testing
但我俾人負皮左
老老實實 science 除左轉field
得返向上行呢條路 先有機會出人頭地
當然都跌死唔少人
但拎住個PhD 起碼你都有個條件移民
當然你要有人一定水準既research output
可摸以分享下會做啲乜
Same here
Sustainability 唔係得communication既
Sustainability 最主要分social同environmental 兩方面,我就做environmental la
最主要做番d chemical management 同waste management既野
但我唔自爆啦,我做既同detox, BEPI依d program/platform有關既野啦,再講detail怕自爆
你讀envt 既時候睇下個course description, 如果同environmental management/ environmental compliance/ carbon auditing 依d有關既讀完出到黎都會有d用
Same here
呢行都唔係好大
又咪係人生已完
咁多位師兄我依加喺外國讀緊Chem major
準備會轉forensic science major
有啲咩好嘅出路建議
依加佢柒左又唔認
不停轉移視線
仲要block人fb
感謝
Esg就一定要識carbon auditing la
但corporate sustainability都要識少少,起碼要有idea咩係scope 123 emission同carbon offset啦
冇架都係好彩咁岩見到有公司請
你英文好可以睇有d MNC, 佢地好睇重sustainability,但感覺MNC會睇重social 多過envt, 佢地睇重人權多d

利申:intern做MNC CSR team, 入面唔計我5個full time,1.5個人做environmental, 3.5個人做social, 我都係做social, 所以我兩邊都識d就會有d benefit,我而家都多數做environmental, 但有時social果邊開會會叫我sit in 聽埋一份
巴打CHEM PHD?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞