當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
其實又唔係想像中咁差既

好多最尾都轉到行去其他工種
最緊要自己肯跳出呢個框框
做左咁耐了
唔知係我廢定點 載住副野一日就會頭痛 我一定頂唔到工時長嘅lab
thanks ching
知足常樂啦,錯咗就悔終生,耿耿於懷,有時我都會灰一灰,覺得當年有人點醒我就好。
老懵董嗰時講㗎嘛
咩認證、中藥、數碼之類
無一樣係掂嘅
Sor...
笑死
咁六大最慘都係testing ,搞accreditation 個邊人工都高過Testing。
其實可以專業啲
搞個認證制度
例如要有咩資格先可以做邊啲機
咁先可以提高成個行業嘅環境

依加有料嘅人都唔做啦
10年先得20k都唔知有無
得返成班廢物毒撚係到當工廠咁日以繼夜咁鳩做
從來計量而唔係計質素嘅只能係低增值行業
惡性循環
練好枝筆政苦依加請EO
sgs入去乜都唔識可以由用攪拌機打sample開始 真係係人都做得 啲機都係學就做到 冇乜計
好同意
真係大家都差唔多
兜兜轉轉用多左7,8年時間
依加行返條啱嘅路就算喇
梗係唔駛, science major grad 就得
好似得萬幾咋喎
chem又唔算係難讀既

★RA需具備的能力★
由上可知,法規人員需要有很強的專案管理與時間管理的能力;對於文件的紀錄與備份更是重要,文件的管理的能力不可缺;法規人員對內與對外都需要溝通協調與合作,溝通協調的能力也很重要;若是在外商公司,英文溝通能力就很重要,與國外部門聯繫的機會很多。
醫藥產業各個部門的職務都須持續學習,法規部門也不例外,因此學習能力是很重要的,尤其政府法規是一直在修改與調整。除了On-job training,對於法規人員需要的醫藥背景知識,也是需要不斷的補足,包括:藥理學、普通化學、有機化學、分析化學、生理學、臨床知識、分子生物學、細胞生物學、疾病和臨床治療等等。

★RA的職涯發展★
可知,法規人員不限定是藥學系背景,生科醫藥衛生領域的同學都是有機會朝向法規人員發展。法規人員除了往部門更高職位(如:法規經理)邁進外,是否有機會轉向其他部門發展呢? 希波克學堂的講師說:『未來是沒有限制的,會限制自己只有自己腦袋』,RA也是可以轉向藥廠不同部門發展的如CRA、MSL、Sales、PM等發展,以RA對醫藥法規與產業的熟悉,再補足不同職務特質所需要的技能,在醫藥產業也能有多元的發展。
4萬幾㗎可以有
製毒
ching知唔知有邊間係請science grad做regulatory

我做緊嗰間要pharm先做到

好想轉regulatory
估唔到原來有咁多同路人😅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞