當年讀緊chem嘅你而家做緊啲咩?

519 回覆
50 Like 6 Dislike
讀書個陣 啲lab同lab report workload永遠都係最大 時間又長 turn out grade嘅contribution得個10% 個一刻已經預想到chem係冇將來
93個tab
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705817304526

有興趣自己睇下吖,再講多D就自爆
我識有個prof好把炮識好多人 話testing lab前景有幾好 係香港點點點好威威 話testing lab係香港係好出名 倒頭來都係閪工一份除非好似個prof咁識好多人(?)
咁撚醒嘅 我成日覺得人生最錯嘅其中一件事就係揀咗chem做major
實驗室技術員?
有冇話要讀啲咩先入到行?定係直接入行從零開始?
答得呢啲都唔會㩒入黎睇啦
Thanks btw,原來依家D石屎係要加塑化劑,長知識
研究過cosmetic science但係

1. 香港冇國際認可嘅資格可以讀 好多都係主hand made野 出邊啲course全部都係師奶

2. 好多化妝品牌都係外國做r&d 冇乜會有係香港有studio/lab

3. 而家出邊一搬都係要人有經驗 好多chem degree都得 但係香港好難俾你零經驗咁入cosmetic science呢行
之前聽過啲人講話咩工程師資格以degree為主,
就算有個taught master都唔合資格。
唔好咁講,大家都係交流下。做chem真係好辛苦,除非你真係做咗啲嘢人哋取代唔到你嘅,唔係嘅話就真係勤勤力力咁過一世
直接入行,但你預咗一開頭會辛苦
我會唔會係下一個你 我而家都好灰 讀4年灰足4年 仲要俾屋企人迫讀master 好在我靠自己終於撇甩左屋企人嘅掣肘
佢識條撚咩

我以前入嗰條Team,D人勁到直頭可以組隊research team

幾間大學嘅First Hon同Dean齊晒,又有唔止一個MPhil,仲有一個PhD 心諗⋯⋯

(唔講太多,怕自爆)
啫係跳去另一邊乞食
轉左行做IT狗
有同學途中醒覺 apply double major 讀BBA
巴打你讀chem嘅咩,頭先又話唔係?
其實我讀到半桶水 都好驚chem related嘅工要用到已有知識 寧願由零開始學個份工要識啲咩 再慢慢做熟 好驚俾人拋兩下就gg
幾時有
Hku定cu?
我都2個B讀chem,無岀路架。
一係入大公司mt,一係去做medical sales , banking sales ,一係pgde教書,其他多數閪工。
上面幾種都唔係就得翻轉行入政府,入唔到就玩完。
嗯 我聽反黎都係呢啲大路野
係睇呢個po先知chem grad可以有其他工揀 仲好似幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞